Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNI UREDBE O USLOVIMA ISPORUKE I SNABDEVANJA PRIRODNIM GASOM: Uredba stupa na snagu 29. aprila 2023. godine. Cena priključka za gas ostaje ista, ali menja se procedura i ukidaju takse


Zbog velikog interesovanja domaćinstava da se priključe na gas, Vlada je 2021. prepolovila cenu priključka, a prošle nedelje doneta je i Uredba o izmenama i dopuni Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom("Sl. glasnik RS", br. 32/2023 - dalje: Uredba), koja još olakšava taj posao. Smanjuju se troškovi i procedura, što ubrzava priključenje novih potrošača. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da cena priključka ostaje ista, ali da potrošači više neće plaćati takse, a objasnio je i kako će sada procedura izgledati.

U saopštenju Vlade navodi se da nova Uredba smanjuje trošak i ubrzava priključenje, a to važi za potrošače stambenih zgrada kategorije A. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović objašnjava da je reč o objektima koji su tehnički nezahtevni. Kao primer navodi kuće na sprat, ili zgrade koje imaju tri stana, do 400 kvadratnih metara.

Cena priključka ostaje ista - 780 EUR sa sve PDV-om. Kako ističe, cena se neće menjati iako je došlo do porasta cene goriva, cene radne snage i repromaterijala.

- Cenu priključka nećemo menjati. Cilj je da se smanje obaveze potrošača. Do sada ste morali da odete u opštinu, predate projekat gasifikacije, onda izlazi tehnička komisija, plaćate takse, pa dobijate upotrebnu dozvolu. Sada dajete projekat u opštini i sve ostalo je na operateru, Srbijagasu ili nekom drugom operateru na distribuciji, a u Srbiji ih ima 36, njima dajete projekat. Oni dođu da priključe, izlazi komisija koju formira operater, nju ne plaćate vi i nikoga više ne obaveštavate- objašnjava Bajatović.

Ova Uredba olakšava posao i potrošačima koji se ponekad ne snalaze, ali i opštinama koje, kaže Bajatović, često nemaju dovoljno kapaciteta, pa se dolazi u situaciju da se priključi na mrežu, ali da ne može da se pusti gas jer potrošač nema upotrebnu dozvolu.

- Jednom idete u opštinu, sve ostalo rešavate sa operaterom, on vas priključuje, pušta gas, kaže da je instalacija u redu, pri tome se i ne vraćate više u opštinu, skraćena i pojeftinjena procedura - navodi on.

Na pitanje u kom roku potrošač mora da bude priključen, Bajatović odgovara da je rok 90 dana od potpisivanja ugovora, ali da to obično bude i ranije.

Od kada je država pojeftinila cenu priključka ogromno je interesovanje domaćinstava za uvođenje gasa, ali taj posao ne ide planiranom dinamikom. Direktor Srbijagasa objašnjava da je problem u lancima snabdevanja setovima.

- Ovde, u Petrohemiji imamo proizvodnju ostalog što nam treba, plastičnih cevi, možemo da kupimo i čelične, ali setove nismo mogli da kupimo, a imamo više od 45.000 zahteva - rekao je Bajatović ističući da je to povećanje od 15% samo u ovoj godini, budući da sad postoji 320.000 gasnih priključaka.

Očekuju, međutim, da im stigne narudžbina od 25.000 priključaka, tako da će veći deo tih zahteva biti ispunjen.

- Imamo dovoljno regionalnih ugovora, očekujem čim stigne da ćemo maksimalno ubrzati, nisu svi potpisali ugovore, govorimo o očekivanjima - rekao je Bajatović.

Na pitanje koji delovi Srbije će prvi biti priključeni, Bajatović je rekao da je reč o Vojvodini i Beogradu, kao i kompletan požarevački i smederevski okrug. Najavljena je i gasifikacija u Valjevu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Ubu, a verovatno i Vladičinom Hanu.

- Rade se eksproprijacije, planovi, izbor strateških partnera, mislim da će startovati ove godine, pomalo je vezano i za interkonekciju sa Bugarskom - rekao je Bajatović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 22.04.2023.
Naslov: Redakcija