Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNICI O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA I O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA: Od 5. jula 2023. godine primenjivaće se odredbe koje se odnose na ovalnost kočnica, priključke za pneumatske kočne sisteme i sisteme za izduvne gasove. Jedna od novina je obavezno prisustvo sertifikovanih kontrolora prilikom tehničkog pregleda


Od 5. jula, kada stupa na snagu novi propis, mnogi vozači naći će se u problemu, jer njihova vozila neće proći tehnički pregled.

A šta donose nova, stroža pravila objasnio je Darko Nikolić iz Udruženja tehničkih pregleda.

- Ne treba toliko da se plaše korisnici motornih vozila. Biće situacija s rigoroznijim merama i da će biti insistirano na uverenju o ispitivanju, ali ne treba da strahuje veliki procenat vozača. Smatramo da će tehnički biti liberalniji - kaže Nikolić.

Posebna pažnja vodiće se o uvoznim vozilima.

- Bilo je ranije dosta problema, ali i za ta vozila će biti nešto jednostavnija praksa prilikom tehničkih pregleda, kao i za vlasnike oldtajmera. Mislim da je reč o preteranom strahu, ali u pitanju je samo dodatna dokumentacija, a neki troškovi će biti smanjeni. Ako stavljate filter s većim protokom, sve što nije fabrički predviđeno, da, biće skuplje - dodao je Nikolić.

Jedna od novina je obavezno prisustvo sertifikovanih kontrolora prilikom tehničkog pregleda.

- To je problem koji nas očekuje, jer osim što treba da ispoštujemo sve standarde tehničkog pregleda, nameće nam se da moramo da imamo sertifikovanog kontrolora u vreme kad je problem s takvom radnom snagom, a nas će možda neko moći i da ucenjuje - ističe Nikolić.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Kurir, 24.04.2023.
Naslov: Redakcija