Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ODREĐIVANJU DELATNOSTI KOD ČIJEG OBAVLJANJA NE POSTOJI OBAVEZA EVIDENTIRANJA PROMETA NA MALO PREKO ELEKTRONSKOG FISKALNOG UREĐAJA: Od 1. januara 2022. godine preduzetnici će izdavati fiskalne račune za sve pružene usluge


Da bi majstor izdao fiskalni račun, mora pre toga da bude registrovan kao pružalac usluge. Od 1. januara 2022. godine, preduzetnici će izdavati fiskalne račune za sve pružene usluge.

To bi trebalo da predstavlja garanciju da s jedne strane država ima uvid u ono što preduzetnici (i paušalci) rade, a s druge strane da omogući potrošačima garanciju da ako nisu zadovoljni uslugom da mogu da je reklamiraju.

U januaru ove godine bilo je više od 278.000 registrovanih preduzetničkih radnji, uključujući i trgovačke radnje.

Osim vodoinstalatera, električara, molera, fiskalne račune treba da daju i kozmetičari, sajdžije, obućari, fotografi.

Frizeri su, ukoliko nisu paušalci, i do sada bili dužni da izdaju fiskalne račune.

Od Nove godine, ako i tada budu paušalci, biće dužni da izdaju račune i da nabave odgovarajući fiskalni uređaj i da evidentiraju promet preko fiskalne kase. Nabavka uređaja jeste jednokratan izdatak i s tog stanovišta može se očekivati da će negde doći do promene cene usluga. Tamo gde postoji konkurencija, ne treba očekivati veliki skok cena.

Sadašnji propisi su izuzetno rigorozni za one koji ne izdaju fiskalni račun.

Ako prijavite poreskom inspektoru da niste dobili račun i inspektor to ustanovi, prvi put će preduzetnik biti kažnjen zabranom rada 15 dana, drugi put ako se desi biće kažnjen do 90 dana a treći put do godinu dana zabrane rada.

Izvor: Izvor: Vebsajt B92, 21.04.2021.
Naslov: Redakcija