Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREMENOM REGISTRU PUNOLETNIH DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE KOJIMA SE UPLAĆUJE NOVČANA POMOĆ ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA PANDEMIJE BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Prijava za pomoć "30 plus 30 evra" počinje 28. aprila na portalu Uprave za trezor. Prijava preko telefona počeće 5. maja i trajaće do 15. maja 2021. godine. Za pomoć ne treba da se prijavljuju penzioneri, građani koji su na izdržavanju zatvorske kazne i korisnici socijalne pomoći


Svim penzionerima u Srbiji 6. maja biće isplaćeno prvih 30 evra iz trećeg paketa pomoći države, a 12. maja počeće isplata svim punoletnim građanima koji se do tada budu prijavili. Prijava za pomoć "30 plus 30 evra" počinje 28. aprila na portalu Uprave za trezor. Prijava preko telefona počeće 5. maja i trajaće do 15. maja.

Za pomoć ne treba da se prijavljuju penzioneri, građani koji su na izdržavanju zatvorske kazne i korisnici socijalne pomoći.

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, imaju svi punoletni državljani Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu na dan 23. aprila. Ko napuni 18 godina između maja i novembra - ne može da se prijavi.

Prvih 30 evra stiže u maju, a drugih 30 u novembru. Dodatnih 50 evra za penzionere stiže u septembru.

Nezaposleni građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna. Isplata novčane pomoći ovoj kategoriji građana, vršiće se automatski, bez prijave, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.

Kada je reč o Srbima sa Kosova i Metohije, na novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo deca do 18 godina starosti, kao i punoletni. Na podršku od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju pravo nezaposleni punoletni žitelji južne pokrajine.

Prijavljivanje će biti moguće na dva načina. Prvi način, elektronski, koji će biti u funkciji, od 28. aprila do 15. maja, moguć je preko sajta Uprave za trezor, www. idp.trezor.gov.rs, gde će građani morati da unesu četiri podatka. Sve što će biti potrebno da građani urade nakon ulaska na sajt je da kliknu na polje "Podnošenje prijave" i tamo unesu svoje podatke - JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, u padajućem meniju treba da kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovu pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Takođe, treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka. Nakon što se prijave, mogu i da provere status svoje prijave izborom drugog polja.

Ukoliko imaju bilo kakvih problema, mogu ih prijaviti izborom treće opcije - Prijava problema.

Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme biti i zvanično objavljen. Prijava putem kontakt centra počinje 5. maja, a i kod ovog načina prijave građani će morati da ostave pomenute lične podatke i podatke o banci. Broj telefona biće objavljen uoči 5. maja.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će najstarijim sugrađanima, kojih ima više od 1,7 miliona, prvih 60 evra biti isplaćeno 6. maja, a drugi deo u novembru. Dodatnu pomoć od 50 evra dobiće u septembru.

Mali je precizirao da će 7. maja po 30 evra dobiti građani koji su na služenju zatvorskih kazni i korisnici socijalne pomoći.

"Od 12. maja krećemo da isplaćujemo 30 evra za sve koji se prijave do tada, a očekujemo da ćemo do 20. maja svima koji se prijave isplatiti prvih 30 evra", najavio je ministar i dodao da će 10. maja stići pomoć i za privredu u vidu druge polovine minimalne zarade za sve koji su se prijavili u aprilu.

Izvor: Izvor: Vebsajt Blic, Marko Andrejić, 26.04.2021.
Naslov: Redakcija