Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK PREDUZETNIKA I PRIVREDNIKA SRBIJE: Umanjiti namete na male zarade i biznis


Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije saopštio je da poreski sistem Srbije mora pod hitno da izmeni, kako je navedeno, svoj odnos ka čitavom privatnom sektoru na način kojim će se nameti drastično umanjiti kad su u pitanju male zarade i mali biznisi.

To Udruženje smatra da će značajno smanjenje nameta, koji trenutno iznose i do "60 odsto na neto", doprineti proširenju obuhvata poreskih obveznika koji trenutno deluju na crnom tržištu i obezbediti podsticajni privredni ambijent za razvoj domaćeg preduzetništva.

Dodatni izvori prihoda za budžet nalaze se tamo gde se trenutno ne naplaćuju, poručuju iz Udruženja.

To su, na primer, prolazak pet milijardi evra robe na carini koja završi na crnom tržištu, trgovina preko interneta od strane neregistrovanih subjekata, krađa struje i akcizne robe, divlja gradnja i drugo, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, povodom sednice parlamenta na kojoj je jedna od tema način oporezivanja frilensera, između ostalog pita - kakav je to sistem koji pet godina ne može da napravi program da biznis u razvoju uvede u legalne tokove na pravedan način.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTV, 21.04.2021.
Naslov: Redakcija