Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI UREDBA KOJA ĆE REŠITI PITANJE UPLAĆENIH TURISTIČKIH ARANŽMANA


Pripremljena je uredba kojom bi trebalo da se reši pitanje uplaćenih aranžmana, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je naveo da je ideja da u narednih godinu i po dana, do 31. decembra 2021. godine, oni koji su uplatili aranžmane mogu da ih preko agencije iskoriste, odnosno da dobiju vrednosne vaučere.

Prema njegovim rečima, ukoliko ne žele da iskoriste vaučere, onda je agencija obavezna da im posle isteka tog roka vrati novac.

On je napomenuo da je, prema podacima Ministarstva, do kraja godine uplaćeno 480.000 aranžmana.

Tražimo rešenje i gledamo kako druge zemlje pokušavaju da prevaziđu ovaj problem. Pripremili smo uredbu koju smo poslali na mišljenje ministarstvima i institucijama i čekamo njihove odgovore, rekao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da to sigurno nije najsrećnije rešenje, ali se čini da je jedino moguće kako bi se, pre svega, zaštitili oni koji su svoj novac uplatili agencijama.

Ljajić je ukazao na to da je bilo i ideja da se aranžmani koji su uplaćeni u inostranstvu iskoriste i ovde, međutim, taj novac su agencije već uplatile stranim partnerima, pa je za nove aranžmane u Srbiji takođe potreban "svež novac" koji agencije nemaju.

Zato smo izašli sa idejom od dve milijarde dinara novih sredstava za korišćenje novih 400.000 vaučera za letovanje u zemlji, rekao je potpredsednik Vlade.

On je objasnio da agencije mogu da umesto aranžmana u inostranstvu ponude i aranžman u zemlji, ali je izrazio sumnju u to da će se u velikoj meri to dogoditi.

Isto rešenje, kako je rekao, važi i za plaćene đačke ekskurzije, ali je tu lakša situacija, jer se 80 odsto ekskurzija odnosi na putovanja u zemlji, a svega 20 odsto na putovanja u inostranstvo.

Tokom nedelje bi trebalo da bude organizovan sastanak u Ministarstvu prosvete sa predstavnicima agencija i organizatorima putovanja i verujem da može da se pronađe rešenje, istakao je Ljajić i dodao da će se od situacije u vezi sa koronavirusom videti kada će se ekskurzije realizovati.

Izvor: Vebsajt Vlade, 26.04.2020.
Naslov: Redakcija