Zastava Bosne i Hercegovine

SINDIKATI I POSLODAVCI SMATRAJU DA EKONOMSKE MERE TREBA DOPUNITI I PRILAGODITI


Mere podrške privredi su značajne, ali bi trebalo dodatno sagledati stanje u svim sektorima, dopuniti mere i prilagoditi ih stanju u kome se preduzeća nalaze, smatraju predstavnici sindikata i poslodavaca. Oni skreću pažnju da neki sektori krizu usled pandemije podnose bez većih problema, a neka preduzeća su potpuno desetkovana, te nije svima potrebna ista podrška i smatraju da bi trebalo razmotriti da pomoć više bude usmerena ka onima koji su više pogođeni.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović smatra da su mere Vlade Republike Srbije dobro osmišljene i da će pomoći građanima i privredi, jer je prilikom njihovog kreiranja vođena briga o zaposlenima u mikro, malim i srednjim preduzećima.

"Posle dva meseca, koliko mnoga preduzeća nisu radila, zaposleni će moći da se vrate poslu u potpunosti i da ekonomski ne budu ugroženi, što je bila velika opasnost, jer su ove mere pre svega pomogle da ne dođe do velikog otpuštanja", rekao je Orbović.

On ukazuje da bi na neki dodatni set mera države trebalo sačekati dok trenutne mere ne uđu u punu funkciju. "Do sada još skoro ništa nije dobijeno, znači tek početkom maja će početi da se deluje sa tim sredstvima i kada se vide prvi efekti tih mera, onda će moći da se govori o nekim drugim merama i brigu usmeriti prema pojedinim granama koje su najviše ugrožene, kao što je turizam", ocenio je Orbović.

Ukazuje da se već sada razmišlja o tome, jer se, navodi, dele novi vaučeri države za odmor u Srbiji, što će, takođe, pokrenuti privredu, a smatra da bi na novi mogući set mera trebalo sačekati dva ili tri meseca.

Grane kojima će biti potrebna dodatna pomoć, dodaje Orbović, osim turizma i ugostiteljstva, jesu svi oblici saobraćaja, ali i mnoge druge grane koje nisu direktno pogođene, međutim, povezane su sa drugim.

"Kada jedna grana ne radi, onda se to prebacuje i na sledeću granu. Znači ugostiteljstvo, turizam i saobraćaj su najugroženije u ovom momentu", kaže Orbović.

Upitan da li će i javni sektor i preduzeća zahtevati pomoć države, kaže da je i o tome prerano razmišljati.

"U ovom momentu, za ova najveća preduzeća neće biti potreba za tim, a šta će se dešavati u budućnosti to sada zavisi kako ćemo se i kojom brzinom vratiti na tržište. To ne zavisi samo od nas, nego od svetske privrede, jer je privreda u celom svetu povezana", ističe Orbović.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković kaže da su mere podrške privredi Srbije značajan paket pomoći i da se 5,1 milijarda evra može smatrati praktično prvim antikriznim aranžmanom koji može biti dovoljan, ako kriza ne potraje.

"Ako kriza potraje duže, a svi su signali da će recesija preći u krizu i da će evropska privreda padati i do dvocifrenog broja, može nam se desiti da se sredstva iscrpe i nakon tri meseca i onda da se suočimo sa još ozbiljnijim problemima", upozorava Stojiljković.

Navodi da će u tom slučaju biti neophodan novi paket mera, možda i pre leta. Ističe da se kritike tog sindikata odnose na to da je pomoć privredi određena prilično neselektivno, kratkoročno i da nije dovoljno dobro targetirana.

Zašto bi prestali da plaćaju račune, na primer u javnim preduzećima ili nekim preduzećima koja još to mogu da iznesu i zašto bismo se jednako odnosili prema onima čiji promet u ovoj situaciji neće pasti ispod 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Zašto bi se benefiti za neke grane poput ugostiteljstva ograničavali na tri meseca, umesto obezbedila pomoć tokom cele godine, zapitao je Stojiljković.

On smatra da bi firmama koje imaju pad prometa više od 30 ili 40 odsto trebalo otpisati plaćanje poreza i doprinosa. Smatra i da je mera pomoći sa 100 evra građanima mogla da se realizuje drugačije odnosno da se, primera radi, preusmeri na određene kategorije - decu, zatim osiguranje za slučaj nezaposlenosti, onima koji primaju socijalnu pomoć.

Navodi i da je evidentno da će se građani ustezati od svake vrste potrošnje koja nije nužna, da ćemo se suočiti sa smanjenom ponudom, i time da se niko neće usuđivati da ulaže u širenje proizvodnje i investicije.

"Ove mere neće biti dovoljne na duži period i mišljenja smo da će biti neophodan dodatan paket mera još pre leta, jer će se onda tek videti posledice", ističe Stojiljković.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je stav Unije da bi efikasnije bilo da se građanima umesto 100 evra podele vaučeri koji bi se koristili za kupovinu domaće robe i plaćanje domaćih usluga. Ističe da se u proteklom periodu pokazalo da mnoge firme u vreme vanrednih okolnosti rade bolje nego što su radile pre pandemije i da nemaju problema sa smanjenjem aktivnosti, a da su neke, nasuprot tome zatvorene, neke beleže pad prometa i aktivnosti.

Podrška privredi bi imajući to u vidu trebalo da bude različita i nije u redu da pomoć dobijaju i jedni i drugi, treba napraviti razliku, kaže on.

Atanacković ističe da bi možda trebalo još malo sačekati i onda napraviti skrining toga šta se dešava i šta se dešavalo u privredi, pa onda dodatno odrediti mere i podršku većim delom dati onima koji su najviše pogođeni.

Navodi kao primer metalski sektor gde su mnogi imali ugovorene izvoze koji se nisu realizovali, a mnogi su čak ostali i bez sirovina.

Izvor: Vebsajt Blic, 25.04.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija