Zastava Bosne i Hercegovine

SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET PODRŽAVA MERE U BORBI PROTIV POSLEDICA COVID-19


Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije saopštio je da očuvanje života i zdravlja građana, prvenstveno jačanjem kapaciteta zdravstvenog sistema, uz istovremeno poštovanje principa jednakosti i ravnopravnosti u donošenju i efikasnom sprovođenju mera, treba da ostane prioritet rada Vlade i u narednom periodu.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta zaključili su da je veoma bitno održati finansijski sistem vitalnim, a za to je neophodno pravovremeno izvršavanje finansijskih obaveza, kako privrednih subjekata, tako i lokalnih samouprava i države.

Briga o radnicima treba da dovede do održanja vitalnosti privrednih subjekata, a time i privrednog sistema i same države.

Na sednici je istaknuto da Socijalno-ekonomski savet podržava veliku odlučnost i politiku predsednika Republike u cilju što brže neutralizacije COVID-19.

Takođe, podržavaju se i sve sprovedene mere Vlade, kao i paket mera donetih radi efikasnijeg sprečavanja štetnih posledica pandemije po privredu i građane, ali, kako je navedeno, neophodno je izvršiti i određene modifikacije i dopune mera koje su u primeni, odnosno njihovo prilagođavanje trenutnoj situaciji.

Prema rečima članova Socijalno-ekonomskog saveta, država treba da deluje svim svojim instrumentima kako bi održala sve privredne subjekte u vitalnosti i kako bi se i nakon suzbijanja pandemije nastavio privredni rast.

Naročitu pažnju treba posvetiti prosvetnim i kulturnim aktivnostima jer njima se stvaraju buduće generacije koje će pomoći zemlji da i u budućnosti spremno odgovori na ovakve i slične izazove, da ojača privredu i povećava životni standard građana.

Sednici Socijalno-ekonomskog saveta prisustvovali su predsedavajući, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Izvor: Vebsajt Vlade, 23.04.2020.
Naslov: Redakcija