Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: Zdravstveni osiguranici moći će da zamrzavaju polne ćelije o trošku države, da poklanjaju embrione posle vantelesne oplodnje, kako u zemlji tako i u inostranstvu, ali i da ih uvoze


Zdravstveni osiguranici moći će da zamrzavaju polne ćelije o trošku države, da poklanjaju embrione posle vantelesne oplodnje, kako u zemlji tako i u inostranstvu, ali i da ih uvoze. To su samo neke od novina koje donosi Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Novim Zakonom predviđeno je osnivanje banke jajnih ćelija i spermatozoida, banke reproduktivnih ćelija, ali i stvaranje uslova za čuvanje i darivanje embriona.

Odredbe ovog Zakona odnose se na bračne i vanbračne partnere, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Cilj je da vantelesna oplodnja bude što dostupnija u borbi za demografski oporavak zemlje.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, kaže da je ta ustanova odavno spremna i što se tiče kadrovskih mogućnosti i opreme koja je pre dve godine kompletno renovirana.

"Zakon donosi mnogo toga dobrog za parove u Srbiji ali i za pojedince koji trenutno nemaju partnere. Odnosi se i na žene i muškarce. Zamrzavanje reproduktivnog tkiva, je nešto novo i nešto na šta smo spremni", objasnio je Stefanović.

Ističe da je do sada zamrzavanje tkiva bilo uglavnom iz medicinskih razloga.

Stefanović je objasnio da je jasno istaknuto šta Centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju mora da ima.

"Zamrzavanje je omogućeno i državnim i privatnim ustanovama, ali svi moraju stroge kriterijume da ispune i što se tiče opreme, kadra i kvaliteta rada, uvodi se strog nadzor", istakao je Stefanović.

Smatra da su građani Srbije spremni za darivanje embriona.

"Ima dosta pomaka u zaveštanju organa, tako da mislim da smo spremni. Moći će da se darivaju reproduktivne ćelije, jajne ćelije, spermatozoidi, embrioni kod onih parova kojima više nisu potrebni", rekao je Stefanović.

Zakon i podzakonski akti nas čekaju u budućnosti, rekao je Stefanović i dodao da se nada da će oni brzo biti doneti.

"Dobro je da parovi koji dobiju više embriona neće morati iznova da rade ceo postupak, nego će moći da se zamrznu i vrate se u nekom drugom trenutku, što će sve ići o trošku države", rekao je Stefanović.

Dodaje da se darivanje ćelija neće plaćati i ističe da se od građana očekuje da svest bude podignuta i da svi dobiju ono što im treba.

Govoreći o surogat materinstvu, kaže da je to kompleksno pravno pitanje i da dosta toga treba da se složi da bi se u Srbiji uvelo, ali da se nada da će u budućnosti i to biti omogućeno građanima Srbije.

Izvor: Vebsajt RTS, 27.04.2017.
Naslov: Redakcija