Zastava Bosne i Hercegovine

PREDNOSTI POSREDOVANJA U REŠAVANJU PRIVREDNIH SPOROVA: Postupak se zasniva na poverljivosti i dobrovoljnosti strana u sporu koje zajednički dolaze do obostrano prihvatljivog rešenja uz očuvanje poslovne saradnje i reputacije na tržištu. Medijacija pruža mogućnosti privrednicima da brže, jeftinije i efikasnije razreše sporne odnose, ostvare značajne finansijske uštede


Neophodno je ohrabriti privredne subjekte da više koriste posredovanje u rešavanju sporova jer medijacija najširu primenu upravo nalazi u privredi. Postupak se zasniva na poverljivosti i dobrovoljnosti strana u sporu koje zajednički dolaze do obostrano prihvatljivog rešenja uz očuvanje poslovne saradnje i reputacije na tržištu, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na konferenciji "Medijacija kao sredstvo prevencije i rešavanja sporova u privredi".

Primenom posredovanja u rešavanju sporova, privredni subjekti mogu ostvariti značajne pogodnosti, u odnosu na skupe i dugotrajne sudske postupke. Medijacija pruža mogućnosti privrednicima da brže, jeftinije i efikasnije razreše sporne odnose, ostvare značajne finansijske uštede, izbegnu negativne reputacione efekte i narušavanje poslovnog ugleda, rekao je Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije.

Privredna komora Srbije nudi uslugu posredovanja u rešavanju privrednih sporova na dobroj osnovi i izgrađenoj infrastrukturi. Centar za usluge i posredovanje PKS posebno nastoji da medijaciju približi mikro, malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima, jer upravo njima veliku štetu nanose dugi, neefikasni i skupi sudski postupci, istakao je Miletić.

Na značaj medijacije u rešavanju privrednih sporova ukazali su i Ivana Ninčić iz Ministarstva pravde, Danijel Berg, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju, Džon Gedis zamenik šefa, Good Governance Fund Ujedinjenog Kraljevstva.

Ninčić je istakla važnost šire primene posredovanja ne samo zbog rasterećenja sudova već i zbog prednosti koje za privredu i poslovno okruženje ima taj postupak. U Srbiji su registrovana 472 medijatora, a 206 predmeta je okončano medijacijom. Kako je istakla Ninčić, taj broj treba da bude mnogo veći.

Govoreći o podršci EBRD većoj primeni posredovanja Danijel Berg je zahvalio Privrednoj komori Srbije na velikom broju aktivnosti usmerenim u tom pravcu.

Džon Gids rekao je da se medijacija u Velikoj Britaniji koristi u svim oblastima, od razvoda do zapošljavanja i privrede.

Predsednik Nacionalnog Udruženja medijatora Srbije (NUMS) Blažo Nedić rekao je da se u svetu sve više sporova rešava ne kroz parnicu već medijacijom. "U Srbiji se malo primenjuje medijacija i alternativni načini rešavanja sporova, oni se uglavnom rešavaju tradicionalno na sudu", rekao je Nedić. Dodao je da se u jednom istraživanju 88 odsto studenata izjasnilo da na pravnim fakultetima treba izučavati postupak medijacije.

Katarina Kresal, predsednica Evropskog centra za rešavanje sporova (Slovenija) istakla je da se u SAD samo jedan odsto sporova rešava na sudu. "Razlog zašto se medijacije ne primenjuju jeste to što se taj postupak ne poznaje. U Sloveniji medijacije traju dva-tri sata, retko nekoliko meseci a to štedi vreme i novac", rekla je Kresal.

Konferencija "Medijacija kao sredstvo prevencije i rešavanja sporova u privredi" deo je projekta "Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji" koji podržava EBRD. Konferenciju su oraganizovali PKS, Evropski centar za rešavanje sporova (Slovenija), Partneri za demokratske promene Srbija, Pravosudna akademija, uz podršku EBRD i "Good Governance Fund" Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 27.04.2017.
Naslov: Redakcija