Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA TREĆA PLENARNA SEDNICA NACIONALNOG KONVENTA O EVROPSKOJ UNIJI: Do kraja 2018. godine uskladiti pravne tekovine sa EU


Cilj Srbije je da do kraja 2018. godine potpuno uskladi pravne tekovine sa tekovinama EU, rečeno je na Trećem plenarnom zasedanju Konventa za EU, na kome je ukazano i na jasnu ulogu i uključenost civilnog društva u svim fazama pregovaračkih procesa.

Direktorka Kancelarije za EU integracije, Ksenija Milenković, rekla je da je Konvent izuzetan format u kome se odvija saradnja te kancelarije i nevladinih organizacija, iznoseći nekoliko predloga za proširivanje saradnje.

U pitanju je, kako je rekla, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), čije su teme direktno vezane za teme iz pregovaračkih poglavlja.

Kako je navela, na sastanku Odbora o stabilizaciji i pridruživanju, koji je u Briselu održan 12. aprila, konstatovano je da nema težih otvorenih pitanja u primeni SSP-a, da možemo biti zadovoljni, uz dalji kontinuirani rad na njemu.

Drugo pitanje, prema njenim rečima, jeste pitanje Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU, navodeći da je Kancelarija uradila reviziju tog programa.

"Očekujem da će nova Vlada Republike Srbije usvojiti revidirani Nacionalni program. Naša ciljna godina za potpuno usklađivanje sa pravnim tekovinama EU je kraj 2018. godine", rekla je Milenković.

Šefica pregovaračkog tima Srbije, Tanja Miščević, ukazala je na jasnu uključenost civilnog društva u svim fazama pregovaračkih poteza, uz zadržavanje ozbiljne funkcije kontrole i usmeravanja tog procesa.

"Model Konventa predstavlja jaku, dobru praksu koju preuzimaju druge države u regionu kojem pripadamo, a mi smo spremni da tu praksu prenesemo", rekla je Miščević.

Bez inkluzivnosti i slušanja civilnog društva, dodala je, ne može da se na najboji način završi posao u poglavljima 23 i 24.

Trećem plenarnom zasedanju Konventa prisustvovali su šef delegacije EU Majkl Devenport i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, koja je istakla da proces pridruživanja i članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje i glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, a da je uključenost građana i organizacija civilnog društva u pregovore sa EU od izuzetne važnosti za dinamiku procesa.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.04.2016.
Naslov: Redakcija