Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA I POSEBNIM PRAVILIMA POSLOVANJA KOD PLATNIH TRANSAKCIJA NA OSNOVU PLATNIH KARTICA: Manje provizije na kartice, alat u borbi protiv sive ekonomije


Trgovačka naknada na transakcije putem kreditnih i debitnih kartica je značajno smanjena zahvaljujući primeni Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica ("Sl. glasnik RS", br. 44/2018 - dalje: Zakon) i snižavanju međubankarske provizije, objavljeno je u Programu za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025. godine ("Sl. glasnik RS", br. 21/2023 - dalje: Program).

Naknada za prosečnu transakciju putem debitne kartice smanjena je sa prosečnih preko jedan odsto na 0,2 odsto, odnosno na 0,3 odsto za plaćanje kreditnim karticama,

Prema raspoloživim podacima, od donošenja Zakona naplaćena trgovačka naknada je praktično prepolovljena, odnosno za prihvatanje platnih kartica na prodajnim mestima je snižena sa prosečnih preko dva odsto, na oko jedan odsto od iznosa transakcije, a za internet prodajna mesta sa prosečnih preko 2,3 odsto na 1,15 odsto.

Sve ovo se odrazilo i na porast broja plaćanja platnim karticama, kao i na rast prodajne mreže (fizičkih i internet prodajnih mesta koja prihvataju bezgotovinska plaćanja), navodi se u ovom Programu.

“Za dalji razvoj bezgotovinskih plaćanja u Srbiji ključno je da se, nakon sniženja međubankarskih provizija, kao posledice regulatornih mera Narodne banke Srbije (NBS), i drugi akteri na tržištu uključe u aktivnosti koje će doprineti porastu broja bezgotovinskih plaćanja u zemlji, prvenstveno kroz aktivnosti usmerene ka daljem smanjenju troškova bezgotovinskih plaćanja”, dodaje se u dokumentu.

Međubankarska naknada (eng. multilateral interchange fee) označava naknadu koja se plaća za platnu transakciju na osnovu platne kartice.

Zakonom je propisano da međubankarska naknada kod transakcije debitnom karticom ne može biti viša od 0,2 odsto vrednosti transakcije, dok međubankarska naknada kod transakcije kreditnom karticom ne može biti viša od 0,3 odsto od vrednosti transakcije.

Zakon je usvojila Narodna skupština, na predlog NBS, u junu 2018. godine. Zakon je donet u cilju obezbeđenja transparentnosti i fer praksi u kartičnom poslovanju i smanjenja troškova prihvatanja platnih kartica na prodajnim mestima. Zakonom su limitirane i višestruko smanjene međubankarske naknade za plaćanja platnim karticama na prodajnim mestima i obezbeđeno je da trgovcima budu pružene detaljne i jasne informacije u vezi sa troškovima kartičnih plaćanja koje imaju prema banci sa kojom su ugovorili prihvatanje ovog bezgotovinskog načina plaćanja na prodajnom mestu. Time je značajno ojačana pregovaračka pozicija malih trgovaca i zanatlija u odnosu sa bankom i stvoreni su uslovi da rast mreže za bezgotovinska plaćanja u zemlji bude značajniji u narednom periodu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 23.03.2023.
Naslov: Redakcija