Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Ubuduće jedinstvena cena aranžmana, bez "skrivenih" troškova


Turističke agencije više neće moći da nude ili da reklamiraju aranžmane po jednoj, a da ih naplaćuju po drugoj ceni i biće u obavezi da ističu jedinstvenu cenu aranžmana, odnosno iznos koji podrazumeva sve prateće troškove putovanja.

Takođe i depozit za otvaranje turističkih agencija, mogućnost da se turistički inspektor pojavi anonimno kao kupac aranžmana i oduzimanje licenci za rad turističkoj agenciji kojoj se dva puta u jednoj godini zabrani rad, novine su Zakona o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) čije odredbe su stupile na snagu 22. marta 2019. godine.

Zakonom o turizmu tako se stvara osnov da se ubuduće turističke agencije organizatori putovanja razvrstaju u kategorije, u odnosu na broj putnika i vrednost aranžmana, objasnio je ranije državni sekretar u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma Miroslav Knežević.

On je dodao da će sve biti uređeno pravilnikom.

Knežević kaže da je novim Zakonom dodatno uvedena mogućnost za oduzimanje licence kod organizatora putovanja ako u jednoj godini dođe dva puta do zabrane rada.

Takođe, turistički inspektori pri kontroli moći će da nastupe i kao anonimni kupci aranžmana.

Pored dosadašnje obaveze garancije turističkim agencijama uvodi se i depozit kao uslov za dobijanje licence, a državni sekretar ukazao je da se ova obaveza uvodi "kako ne bi mogla tek tako da se otvori turistička agencija bez ikakvog kapitala".

"Usklađivanjem nivoa depozita i garancija imaćemo veći stepen zaštite naših putnika, jer u slučaju da dođe do većih šteta nama je cilj da napravimo balans između vrednosti prodatih aranžmana i onoga što može nadomestiti tu vrednost u slučaju da ne dođe do realizacije putovanja", objasnio je Knežević.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta Aleksandar Seničić kaže da ubuduće agencije koje, recimo, nude putovanje u Veneciju neće moći naknadno da naplaćuju transfer do Venecije, jer su putnici, na primer, smešteni 50 kilometara dalje, nego će u ponudi morati da istaknu šta sve ona podrazumeva, šta putnik plaća, odnosno da aranžman bude bez skrivenih troškova.

"Jedinstvena cena turističkog aranžmana podrazumeva sve troškove koje putnik treba da plati da bi započeo putovanje budu uključene u cenu, avionski prevoz, putovanja brodom i slično, a tako i takse moraju biti uključene u kompletnu cenu", rekao je Seničić.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 23.03.2019.
Naslov: Redakcija