Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI PARLAMENT DONEO UREDBU O AUTORSKIM PRAVIMA NA INTERNETU: Predviđeno da kompanije poput "Jutjuba" i "Fejsbuka" preuzmu odgovornost za materijal sa zaštićenim autorskim pravima postavljenim na njihovim stranicama


Evropski parlament usvojio je, 26. marta 2019. godine, Uredbu o autorskim pravima na internetu, među kojima i njen član 13 koji je prethodno izazvao velike debate.

Za usvajanje je bilo 348 evroposlanika, protiv 274, a uzdržanih 36. Sada treba države članice EU formalno da odobre Uredbu.

Ovaj potez će ažurirati dvadesetogodišnja pravila o autorskim pravima EU i upravljaće svime, od audiovizualnog sadržaja do "mimova".

Uredbom o autorskim pravima na internetu je predviđeno da kompanije poput "Jutjuba" i "Fejsbuka" preuzmu odgovornost za materijal sa zaštićenim autorskim pravima postavljenim na njihovim stranicama.

"Jutjub", "Fejsbuk" i slične stranice moraće da postave filtere kako bi se osiguralo da je materijal koji se objavljuje nije sporan zbog autorskih prava.

Proces ažuriranja zakona o autorskim pravima bloka počeo je u Evropskoj komisiji pre dve godine, radi, kako su rekli zagovornici ove uredbe, zaštite evropskih izdavača, emitera i umetnika i ona treba da garantuje pravičnu naknadu od velikih tehnoloških kompanija.

Ubrzo po usvajanju uredbe, oglasila se kompanija "Gugl" koja je navela da će reforme autorskih prava Evropske unije prouzrokovati "pravu nesigurnost" i naneti štetu kreativnim i digitalnim ekonomijama Unije.

Kritičari ove uredbe su najviše prašine digli zbog člana 13. On bi trebalo da obezbedi da sve ono što neko negde aplouduje, ne krši ničija autorska prava.

Član 13 stavlja više tereta na vebsajtove kako bi primenio zakone o autorskim pravima i podrazumeva da bilo koja onlajn platforma koja omogućava korisnicima da na njoj objavljuju tekst, slike, zvukove ili kodove, mora da nađe način da pristupi tom sadržaju i filtrira ga.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija