Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VOJNI PENZIONERI DO KRAJA 2018. GODINE MOGU DA NAPLATE DUG ZA UMANJENE PENZIJE


Vojni penzioneri, i članovi njihovih porodica, moći će do kraja ove godine da podnesu zahteve i zaključuju ugovore o vansudskom poravnanju s Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje, kako im dug za penziju iz 2008. godine ne bi zastareo, budući da ističe decenija od kada je dug nastao.

Vlada je u odluci o produženju roka navela da je saglasna da PIO fond omogući korisnicima vojnih penzija da zahteve za jednokratnu naplatu razlike penzije utvrđene decembra 2015. godine podnose do 31. decembra 2018. godine.

Reč je o dugu nastalom 2008. godine (kada su svim drugim, osim vojnim penzionerima primanja uvećana 11,06 odsto), a usklađivanje se vrši tako što se na već uvećane vojne penzije od 4,21 odsto, dodaje još 6,57 procenata.

Ukoliko još uvek nisu regulisali stari dug, vojni penzioneri ili članovi njihovih porodica, trebalo bi da se obrate nadležnoj filijali penzijskog fonda radi podnošenja zahteva za isplatu razlike penzije po osnovu vanrednog usklađivanja penzija, na osnovu čega će biti zaključen ugovor o vansudskom poravnanju.

Oni koji žive van Srbije mogu, radi smanjenja troškova i brzine vođenja postupka, ovlastiti nekoga da u njihovo ime preduzme sve pravne radnje potrebne za isplatu po ovom osnovu, poručuju u Fondu.

Ljubomir Draganjac, predsednik Udruženje vojnih penzionera Srbije, kaže da ima još oko 3.000 oštećenih vojnih penzionera koji i dalje vode sudski spor za naplatu ovih potraživanja, te da je dobro što je vlada produžila rok da i oni uspeju da naplate dug. Važno je da im potraživanja ne zastare, a zahtev za poravnanje ne mogu podneti dok je ceo slučaj na sudu, već po dobijanju presude.

U PIO fondu kažu da je, na ime rashoda za isplatu razlike između usklađenog i isplaćenog iznosa penzije od januara 2008. do oktobra 2015. godine, po sudskim presudama i po vansudskim poravnanjima za 2018. godinu planirano 4,22 milijarde dinara.

U Fondu kažu da je, po osnovu zaključenih ugovora o vansudskom poravnanju, isplaćeno ukupno 7,78 milijardi dinara, što je oko 58,8 miliona evra.

Prosečno je isplaćivano oko 155.542,6 dinara, a zahtevi i dalje pristižu.

Većina penzionera tvrdi da će država na isti način, pre ili kasnije, morati da isplati i sve umanjene penzije od novembra 2014. godine.

Izvor: Vebsajt Politika, 24.03.2018.