Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UDŽBENICIMA: Kada se uvede izmena u nastavni plan i program udžbenici će se birati na godinu dana, pa tek onda na četiri godine


Važeći Zakon o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 i 113/2017 - dr. zakon) usvojen je 31. jula 2015. godine i nakon njegovog donošenja, pretrpeo je brojne kritike. O lošim aspektima i manjkavostima zakona svoj stav je na deset strana iznela Agencija za borbu protiv korupcije. Sadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević u avgustu prošle godine najavio izmene ovoga zakona.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o udžbenicima koji je u skupštinskoj proceduri i trenutno se nalazi pred poslanicima. Najavljeno je da novi zakon donosi veliki broj novina od kojih je najznačajnija uvođenje digitalnih udžbenika kao i to da troškovi roditelja trebalo bi da se smanje za oko 15 odsto.

Gordana Knežević Orlić iz Udruženja izdavača udžbenik rekla je da je za razliku od prethodnog zakona, ovoga puta formirana radna grupa koja je učestvovala u izradi zakona i da se "radilo kako treba".

Najveće promene se odnose na kvote od pet odsto za ulazak udžbenika u školu. Prethodni zakon je definisao pet odsto kao cenzus, tako što se rangiraju udžbenici, a ako ne uđu u izbor od prva tri, postojala je nemogućnost promene udžbenika naredne četiri godine.

To je mnoge izdavače dovelo u težak položaj, i brojne male izdavače, a bilo je teško čak i za velikog javnog izdavača, kaže Knežević-Orlić.

Prema novinama u zakonu, od sada će se kada se uvede izmena u nastavni plan i program udžbenici birati na godinu dana, pa tek onda na četiri godine.

"To omogućava da se analiziraju udžbenici u nastavi i ako je potrebno da se nešto promeni.. što će omogućiti poboljšanje kvaliteta i veću konkurenciju, a sve je posvećeno tome da deca dobiju bolje veštine i znanja", zaključila je ona.

Jedna od važnih novina su i digitalni udžbenici.

"To je nova, jako skupa oblast, treba mnogo ulaganja i veština zaposlenih, obučavamo ih. To mora da uđe u škole. Deca beže iz škola jer su im dosadne, treba ih uvući u mrežu učenja radoznalosti, motivacije... Tu nema mnogo diskusije, i Ministarstvo prosvete i predsednica vlade razumeli su to i rade na tome", rekla je ona i dodala da i nastavnici moraju da uče da bi prešli u novo doba.

Izvor: Vebsajt N1, 26.03.2018.
Naslov: Redakcija