Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Zaštitnik građana navodi da Zakon nije doneo željene rezultate, te da se postupak ozakonjenja odvijao na štetu građana, javnog interesa i budžeta Republike Srbije


Željeni rezultati primene Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon) su izostali, zaključak je Zaštitnika građana godinu dana posle njegovog donošenja.

Postupak ozakonjenja objekata koji je imao za cilj uvođenje bespravnih objekata u legalne tokove i sprečavanje dalje bespravne gradnje od početka, odvijao se na štetu građana, javnog interesa i budžeta Republike Srbije. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije blagovremeno obezbedilo neophodne kadrovske, finansijske i tehničke uslove kako bi lokalne samouprave okončale popis i evidentiranje nezakonito izgrađenih objekata u zakonskom roku. Takođe, objavljivanje satelitskog snimka teritorije Republike Srbije za 2015. godinu, koji opredeljuje da li objekat može biti predmet ozakonjenja kasnilo je čak osam meseci od propisanog roka, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Povrh svega, na objavljenom satelitskom snimku, suprotno Zakonu, vidljivi su objekti koji su građeni i tokom 2016. godine, čime su stvoreni uslovi za nezakonito ozakonjenje objekata građenih nakon stupanja Zakona na snagu. O uočenim nedostacima i obavezi njihovog otklanjanja Zaštitnik građana je u decembru prošle godine uputio preporuku o koju su se Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i pojedine lokalne samouprave oglušile.

Zaštitnik građana još jednom podseća da se jedino doslednim sprovođenjem zakona i jednakim postupanjem prema svim građanima, može ostvariti puno poštovanje i ostvarivanje prava građana, pa i prava na mirno uživanje imovine. Apeluje na nadležne organe da preduzmu mere kako bi se postupak ozakonjenja sproveo u skladu sa proklamovanim ciljem, a dugogodišnja praksa bespravne gradnja okončala.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 27.03.2017.
Naslov: Redakcija