Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU PRIVLAČENJA ULAGANJA: Za svako novootvoreno radno mesto država će investitoru plaćati od 3.000 do 7.000 evra, u zavisnosti od područja u koje se novac ulaže. Granica za dobijanje državne pomoći spuštena sa 250.000 evra ulaganja na 150.000 uz obavezu zapošljavanja najmanje 20 ljudi


Zakon o ulaganjima ("Sl. glasnik RS", br. 89/2015) koji je izjednačio prava stranih i domaćih investitora za dobijanje subvencija za nova radna mesta upotpunjen je Uredbom o uslovima i načinu privlačenja ulaganja ("Sl. glasnik RS", br. 27/2016), kojom je snižen limit za dobijanje takve pomoći. Ranije je bilo neophodno da preduzeće konkuriše sa projektom od najmanje 250.000 evra, a sada je dovoljno da to bude 150.000 i da zapošljavaju najmanje 15, odnosno 20 radnika. U Ministarstvu privrede kažu da tako izlaze u susret domaćim investitorima.

Prva od četiri domaće firme koje su dobile subvenciju na koju su ranije mogli da računaju samo strani investitori jeste u podnožju Bukulje. Nadohvat joj je mermer i već 25 godina proizvodi građevinski materijal. Ušli su u investiciju vrednu četiri miliona evra, 12 odsto sredstava dobiće od države.

Za investicije u najnerazvijenijim opštinama, država daje i do 70 odsto novca ako zaposle najmanje 20 radnika. Za one nešto razvijenije, potrebno je od 30 do 50 zaposlenih, uz minimalnu investiciju od 300.000 do 600.000 evra. Nije reč o subvenciji po radnom mestu, već o pomoći celom projektu, zavisno od toga koliko je značajan za neko područje, kažu u Vladi Republike Srbije.

"Tako nam je recimo u Crnoj Travi ili u nekoj drugoj opštini sličnog kapaciteta, podjednako važna investicija sa 30 zaposlenih kao što bi nam u Beogradu bila sa 200 zaposlenih", naglašava Tamara Jurinić, savetnica ministra privrede.

U skladu sa napredovanjem projekta, u ratama se isplaćuje i bespovratna pomoć države. Nadzor nad poslovanjem firme traje i do pet godina posle završetka investicije.

"U slučaju da u nekom trenutku projekta dođe do zastoja, investitor proceni da ne može da zaposli onoliko radika koliko je na početku dogovoreno, apsolutno smo fleksibilni da u tom smislu promenimo odredbu ugovora, ali da promenimo i visinu subvencije", navodi Jurinićeva.

Sve investicije moraju da budu proizvodno i izvozno orijentisane. Izuzetno, podsticaj može da dobije i sektor usluga ako je povezan sa međunarodnom trgovinom, a otvara najmanje 15 radnih mesta.

Ipak, bez obzira na veličinu investicije na podsticaj za otvaranje novih radnih mesta neće moći da računaju preduzeća čije poslovanje nije stabilno, kao i ona sa poreskim ili nekim drugim dugom prema državi, ali i ona u čijoj vlasničkoj strukturi postoji i udeo države.

Od 274 ugovora koji su sa investitorima potpisani do 2013. godine, 95 je raskinuto, uz poravnanja i bankarske garancije država je vratila uloženo. Još tri miliona evra treba da dobije po okončanju 16 sudskih procesa. Posle pauze, novi ciklus državnih subvencija počeo je krajem prošle godine, a do sada su ugovore potpisale 24 firme.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 25.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija