Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UREĐENJU PROSTORA I IZGRADNJI: Uvođenje elektronskog sistema za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu


U Srbiji prosečno čekanje na građevinsku dozvolu traje nešto manje od 17 meseci, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i USAID Projekta za bolje uslove poslovanje, sprovedeno među kompanijama.

Zbog toga, članice NALED-a smatraju da bi jedan od prvih zadataka nove Vlade Srbije, po usvajanju zakona o uređenju prostora i izgradnji, trebalo da bude uvođenje elektronskog sistema za podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu.

Kako je istaknuto, to bi podrazumevalo potpuno ukidanje mogućnosti za predaju dokumenata na papiru, mogućnost da se rešavanje predmeta prati putem interneta, a u svakom trenutku bi se videlo kod koga se zahtev nalazi i da li bilo koji službenik koči njegovo rešavanje.

U regionu takav sistem već postoji u Makedoniji i skratio je vreme izdavanja građevinske dozvole pet puta, sa 100 na 20 dana.

Takvim sistemom u Srbiji, kako se dodaje, bio bi rešen problem arbitrarnog odlučivanja i moguće korupcije, a takođe i problem podnošenja velike količine dokumentacije.

S druge strane, kod svakog petog zahteva postoji problem. Osam odsto ispitanika tvrdi da je bilo ucenjeno, ali da nisu platili dok je sedam odsto onih koji su pristali i platili. Još šest odsto ističe da su svesno ponudili mito, koji je i prihvaćen.

Izvor: Tanjug