Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Putnicima vraćeno šest miliona evra, a ostatak će izmiriti osiguravači


Turističke agencije isplatile su gotovo sva dugovanja prema putnicima koji nisu iskoristili zamenska putovanja zbog pandemije, kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta. Od ukupno 6,5 miliona evra, koliko su agencije dugovale, u poslednjih mesec dana isplaćeno je šest miliona, dok će ostatak putnici dobiti od osiguravača. Turističkoj agenciji “Mitos travel” izdato je rešenje o insolventnosti i novac će u narednom periodu isplatiti osiguravajuća kuća kod koje je ova agencija imala polisu. Kako je izjavio Uroš Kandić, pomoćnik ministra turizma i omladine, posle gotovo tri godine od kada je doneta, Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020 i 109/2021) zvanično je prestala da važi 1. februara.

- Dug je uglavnom vraćen putnicima, a uspeli smo i da spasimo agencije od propasti, pa možemo reći da su se stvorili svi uslovi da ova uredba prestane da važi. Dugo je bila na snazi, ali da nismo tako postupili danas ne bi bilo ni turističke privrede. Prošle godine su agencije, posle ukidanja svih ograničenja uspele i da zarade i da se oporave, a time i da vrate novac - objašnjava Kandić. U resornom ministarstvu navode da su tokom trajanja ove uredbe bili u konstantnoj komunikaciji sa agencijama i udruženjima, da su pratili iznose dugovanja, jer je suština bila u tome da se zaštite prava putnika. Sve dok je bilo potrebe uredba je produžavana, jer je svima bilo jasno da agencije novac koji im je uplaćen 2020. nije bio kod njih nego kod inostranih partnera, a i druge zemlje su na isti način rešavale problem uvodeći uredbu.

- Nije bilo drugog načina, nego da situaciju ovako kontrolišemo. Cilj je bio da se sačeka dok se ne stvore uslovi da turističke agencije na neki način dođu do sredstava, ispostavilo se da je to radom, budući da je prošla godina bila vrlo uspešna za njih. Za sada je jednoj agenciji izdato rešenje o insolventnosti, jer je inspekcija utvrdila da nema novca na računu, dok je druga, čije su poslovanje i dugovanja direktno u vezi sa grčkim “Muzenidisom” u postupku kontrole. Za sada još ne možemo da kažemo o kojoj je agenciji reč ni koji će ishod biti - navode iz Ministarstva turizma i omladine.

Turističkoj inspekciji je za sada stiglo dosta prijava protiv agencija koje nisu isplatile novac, ali po svemu sudeći i ovi putnici će biti obeštećeni pošto, prema informacijama sa kojima raspolažu u inspekciji, polisa osiguranja pokriva iznos dugovanja. Procedura je takva da će putnici osiguravaču podneti svu neophodnu dokumentaciju i zahtev za isplatu novca. Osiguravač razmatra sve prijave i tek pošto se jave svi oštećeni isplatiće sredstva koja je agencija dugovala putnicima.

Upitani kako komentarišu to da su neke zemlje u Evropi novac putnicima vratile odmah po proglašenju pandemije, iako su i kod njih na početku dodeljivani zamenski vaučeri, iz ministarstva odgovaraju da su odluke donosili po ugledu na druge države, pre svega one u koje su naši građani planirali da putuju. I Grčka i Italija su donele uredbe poput ove u Srbiji, objašnjavaju, i nije bilo moguće da agencije dobiju nazad novac od svojih partnera, a time ni da ga vrate putnicima. Iz turističkih agencija naglašavaju da im je najvažnije da se osim novca vrati i poverenje putnika.

Da podsetimo, pre donošenja Uredbe o zamenskim putovanjima agencije su klijentima dugovale oko 70 miliona evra. Većina putnika je, čim su se stvorili uslovi za putovanja, iskoristili svoje vaučere, dok su preostali, posle tri godine, ipak dobili novac.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 22.02.2023.
Naslov: Redakcija