Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O RADNIM MESTIMA, ODNOSNO POSLOVIMA NA KOJIMA SE STAŽ OSIGURANJA RAČUNA SA UVEĆANIM TRAJANJEM: Vezisti u diplomatiji dobijaju beneficirani radni staž


Zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova i ambasadama koji rade na poslovima kriptozaštite podataka dobijaju benificirani radni staž, predviđeno je Pravilnikom o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem ("Sl. glasnik RS", br. 26/2022 - dalje: Pravilnik), koji su sporazumno doneli ministar spoljnih poslova i ministarka za rad.

Zaposlenima koji obavljaju poslove kriptozaštite informacija, izrađuju dokumenata kriptozaštite ili obučavaju kadrove za ove poslove svakih 12 meseci rada biće računato kao 16 meseci staža osiguranja.

Beneficirani radni staž i vatrogascima na aerodromu

Radna mesta koja su obuhvaćena pravilnikom su iz odeljenja za informatiku i telekomunikacije, odnosno odseka za prenos informacija i telefoniju, odseka za zaštitu informacija i odseka za bezbednost informaciono-komunikacionih sistema.

Beneficirani radni staž dobiće i zaposleni na radnim mestima za vezu, informatiku, finansijske i kancelarijske poslove u trideset ambasada Srbije u inostranstvu, tri misije Srbije u Briselu, Njujorku i Ženevi, kao i u pet konzularnih predstavništava.

Staž sa uvećanim trajanjem određuje se za poslove koji se obavljaju pod posebnim uslovima, odnosno za one poslove koji se vrše u naročito teškoj i za zdravlje štetnoj sredini, navodi se u Pravilniku.

Pravilnik stupa na snagu 2. marta 2022. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 23.02.2022.
Naslov: Redakcija