Zastava Bosne i Hercegovine

NALED-OVE PREPORUKE ZA UNAPREĐENJE ZDRAVSTVENOG SISTEMA: Dalje pojednostavljenje procedura i digitalizacija usluga za građane i privredu, rešavanje statusa apoteka i zaostalih dugova ustanova, šire uključivanje kapaciteta privatnog sektora u zdravstveni sistem


Kako omogućiti lakši i jeftiniji pristup zdravstvenoj zaštiti, unaprediti dostupnost inovativnih lekova, omogućiti bolji i efikasniji rad ustanovama zdravstva, a medicinarima zasluženi status - ključna su pitanja čijem rešavanju želi da doprinese nova publikacija Siva knjiga zdravstva, koju je NALED predstavio.

Ključna pitanja na koja ukazuju NALED i Savez za zdravstvo su, pre svega, dalje pojednostavljenje procedura i digitalizacija usluga za građane i privredu, zatim rešavanje sudbine apoteka i zaostalih dugova ustanova koji su u jednom trenutku dostigli 100 miliona evra, kao i pronalaženje načina za šire uključivanje kapaciteta privatnog sektora u zdravstveni sistem, izjavila je članica Izvršnog odbora NALED Vesna Živković.

Iako su značajna unapređenja napravljena uvođenjem elektronskog zakazivanja pregleda preko aplikacije Mojdoktor.gov.rs, potrebno je uložiti dodatni napor u promociju i poboljšanje ovog sistema kako bi svi građani mogli da zakažu pregled "na klik" i bez odlaska na šaltere.

Još jedna značajna pogodnost odnosi se na refundaciju troškova specijalističkih pregleda u privatnim zdravstvenim ustanovama ukoliko državne nisu u mogućnosti da prime pacijenta u roku od 30 dana.

Među najvažnijim pomacima u poslednjih nekoliko godina istaknuto je i uvođenje eRecepta koje je donelo veliko olakšanje i za zdravstvene ustanove i za pacijente, zatim uvođenje novih lekova i terapija, ukidanje overe zdravstvenih knjižica i unapređenje procesa donošenja propisa kroz uključivanje svih zainteresovanih strana.

Takođe, jačanjem nadzora RFZO nad poslovanjem zdravstvenih ustanova i uspostavljanjem sistema direktnih plaćanja dobavljačima zaustavljeno je stvaranje novih dugova i uvedena efikasna kontrola trošenja. Ostvarena su i značajna ulaganja u planiranje i razvoj infrastrukture.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić istakao je da je poslednjih godina uloženo 10,5 milijardi dinara u infrastrukturu i nabavku opreme za zdravstvo, a ove godine biće uloženo još 3,4 milijarde.

Zaposleno je 18.000 zdravstvenih radnika i odobreno 9.000 specijalizacija, a udeo nemedicinskog osoblja smanjen je sa 28 odsto na manje od 20 odsto sa tendencijom potpunog izdvajanja nemedicinskih delatnosti iz zdravstva.

Šef Kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva naglasio je da je ta institucija dosad odobrila četiri projekta u sektoru zdravstva i od 2013. Srbiji su na raspolaganje stavljena sredstva u iznosu od 54 miliona evra.

Ipak, građani Srbije izdvajaju 40 odsto novca za zdravstvo direktno iz svog džepa i to je jedan od najvećih troškova među zemljama regiona. Taj trošak je potrebno smanjiti poboljšanjem usluga, a to u velikoj meri podrazumeva i veću integraciju privatnog sektora u zdravstveni sistem, rekao je Ndegva.

Predstavnici NALED ocenili su da Siva knjiga zdravstva može da bude podrška i kvalitetan input za aktivnosti Vlade Srbije na razvoju sistema eZdravstva i optimizaciji mreže zdravstvenih ustanova.

Izvor: Vebsajt N1, 20.02.2020.
Naslov: Redakcija