Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT PRAVILNIKA O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA PLASTIČNE KESE ZA NOŠENJE I O OCENJIVANJU USAGLAŠENOSTI: Privrednici ukazuju da određeni proizvođači na obične, plastične kese, stavljaju lažni pečat kao potvrdu da su biorazgradive. Time su oni koji kupuju aditive i poštuju propise u neravnopravnom položaju, dok su potrošači izigrani


Novi propisi izazvali su konfuziju među proizvođačima plastičnih kesa. Žučna polemika o vrstama i debljini "tregerica" nastavljena je tokom javne rasprave o Nacrtu pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje i o ocenjivanju usaglašenosti. Privrednici su u Privrednoj komori Srbije ukazali da određeni proizvođači na obične, plastične kese, stavljaju lažni pečat kao potvrdu da su biorazgradive. Time su oni koji kupuju aditive i poštuju propise u neravnopravnom položaju, dok su potrošači izigrani.

Najveću pometnju među proizvođačima i trgovinskim lancima napravila je Odluka o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga ("Sl. list grada Beograda", br. 85/2018 i 74/2019) grada Beograda, kojom je od početka ove godine zabranjena upotreba plastičnih kesa debljine od 15 do 50 mikrona u maloprodaji. Taj primer su potom sledile brojne lokalne samouprave usvajajući slična rešenja. Tako je došlo do neusaglašenosti između propisa koji su definisani Zakonom o ambalaži i ambalažnom otpadu ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 95/2018 - dr. zakon) na nivou Srbije i onih koje prestonica i drugi gradovi i opštine donose.

Zato je Udruženje plastičara Srbije pokrenulo ocenu ustavnosti takvih odluka, postavljajući pitanje kako na nivou lokalne samouprave može da bude zabranjeno nešto što je dozvoljeno na nivou države i da li je to u skladu sa zakonima tržišta i konkurencije.

Proizvođači su naglasili da su na gubitku zbog aktuelnog stanja i apelovali na nadležne da urede oblast i da uvedu pravila koja će da važe za celu Srbiju. Istakli su da im sada "ništa nije jasno i da ne znaju koji propisi važe, šta je zabranjeno, a šta je dozvoljeno", a situaciju su ocenili kao "totalno haotičnu" i "konfuznu".

Veliki problem je i inspekcijska kontrola okso-razgradivih, odnosno plastičnih kesa u koje je dodat aditiv da stimuliše razgradnju, koja, prema oceni privrednika, nije radila svoj posao. Svaka takva tregerica se pečatira, a mnogi proizvođači imaju lažnu oznaku na običnoj plastičnoj kesi, čime su drugi, koji kupuju aditiv, dovedeni u neravnopravan položaj.

- Insistiraćemo da se uspostavi kontrola, to je nenormalno - rekao je Siniša Mitrović iz PKS, član Radne grupe za izradu Pravilnika. - Mora da se utvrdi koliko ima falsifikovanih pečata koji se udaraju na kese.

Pravilnik predviđa da se na našem tržištu prvi put pojave kompostabilne kese, što je naišlo na oštru reakciju domaćih proizvođača, jer one mogu da se razgrade jedino u postrojenjima za kompostiranje, koja u Srbiji ne postoje.

- Tržište je potpuno nespremno za kompostabilne, nemamo postrojenja, a kada završe u prirodi nikada se neće razgraditi - ukazao je Dušan Stevanović, predsednik Udruženja plastičara i član Radne grupe. U obzir treba uzeti kupovnu moć građana, jer su one višestruko skuplje.

Izvor: Vebsajt Novosti, E.B. Talijan, 21.02.2020.
Naslov: Redakcija