Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU VOĐENJA JEDINSTVENOG REGISTRA KORISNIKA NOVČANE DOZNAKE: Do 15. aprila 2020. godine banke treba da pripreme tehničke uslove za formiranje registra


Banke, ali i ostale finansijske institucije do 15. juna moraju da dostave Narodnoj banci Srbije popis svojih klijenata koji šalju ili primaju novac iz inostranstva. Ime svakoga ko šalje novac iz Srbije i svakoga kome novac stiže naći će se u jedinstvenom registru korisnika novčane doznake. Cilj je, kako u NBS kažu, da se spreče finansijske zloupotrebe.

Uvođenje registra predviđeno je Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 91/2019), koji je nedavno usvojen. U skladu sa njim, Narodna banka Srbije je pre nekoliko dana donela Odluku o bližim uslovima i načinu vođenja jedinstvenog registra korisnika novčane doznake ("Sl. glasnik RS", br. 13/2020). Prema njoj, do 15. aprila banke treba da pripreme tehničke uslove za formiranje registra.

Na tom spisku, koji će voditi NBS, a čiji podaci neće biti javno dostupni, naći će se uglavnom ljudi iz naše dijaspore, koji novac zarađen u inostranstvu šalju familiji u Srbiji. Za te prilive, a pre svega od naših koji su u pečalbi u Nemačkoj, baš se i vezuje pojam novčanih doznaka. Tokom prošle godine građani Srbije su iz inostranstva primili više od 2,5 milijardi evra na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao i pomoći i poklona iz inostranstva.

Preko pojedinih platnih institucija novac može da se prima i šalje bez otvaranja računa. Ovu uslugu u međunarodnom platnom prometu pružaju banke, JP "Pošta Srbije", Western Union, MoneyGram International Inc. i RIA Money Transfer.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 31/2011, 119/2012, 139/2014 i 30/2018), naši državljani, bez ograničenja mogu da prenesu do 10.000 evra mesečno. Dozvoljeno je da šalju novac u inostranstvo kao poklon, pomoć članu porodice, nasledstvo ili rentu, za podmirenje duga useljenika u Srbiju, prilikom iseljenja u inostranstvo.

Kako u Narodnoj banci kažu, jedinstveni registar će omogućiti olakšani i brži pristup podacima o korisnicima novčanih doznaka kada je to neophodno za otkrivanje kriminalnih aktivnosti, poput pranja novca.

Prema izveštaju Svetske banke, doznake poslate u Srbiju čine 8,56 odsto bruto domaćeg proizvoda i važan su činilac u smanjivanju siromaštva u zemlji. Od 2004. godine, priliv novca u Srbiju je bio procenjen na između 2,2 i 3,7 milijardi evra godišnje. U 2018. godini, Srbija je bila rangirana kao 37. zemlja u svetu po primljenim sredstvima, sa većinom doznaka poslatih iz Nemačke.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Caranović, 25.02.2020.
Naslov: Redakcija