Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: YUCOM da objasni zašto je zakon neprihvatljiv. Na javnom slušanju sva udruženja roditelja odbila Predloga zakona, koji nije bio ni na konsultacijama kod Zaštitnika građana


Ministarstvo pravde poziva predstavnike nevladine organizacije YUCOM da javnosti u Srbiji objasne zašto im nije prihvatljiv Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji (takozvani Zakon o nestalim bebama), s obzirom da je nekoliko amandmana te organizacije postalo sastavni deo predloga zakona, koje će poslanici razmatrati.

Uzimajući u obzir da je prvi tekst zakona bio prosleđen na usvajanje 2016. godine, a da je iz skupštinske procedure povučen 2017. godine zbog formiranja nove Vlade Republike Srbije, Ministarstvo pravde je taj trenutak iskoristilo da dodatno unapredi tekst zakona.

S obzirom na to da je YUCOM u saradnji sa Beogradskom grupom roditelja nestalih beba u novembru 2016. godine poslao predloge svojih amandmana, Ministarstvo je u skladu sa tim amandmanima unapredilo tekst, time što je prihvatilo 7 od 9 tih amandmana.

- Ističemo da su predstavnici tih organizacija tada u dopisu Ministarstvu pravde istakli da su načelno saglasni sa njegovim upućivanjem u dalju proceduru. Ministarstvo pravde se zahvaljuje navedenim organizacijama na pomoći u procesu izrade teksta zakona, koji će doprineti utvrđivanju činjenica i okolnosti pod kojima se dogodio nestanak dece. Ukazujemo i na činjenicu da predloženi tekst zakona sadrži većinu preporuka Saveta Evrope, kao i da je to telo dalo pozitivnu ocenu na predloženi zakon - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pored navedenog, potrebno je imati u vidu da je na inicijativu Saveta Evrope i na osnovu javnog slušanja, koje je u Narodnoj skupštini Srbije održano u novembru 2019. godine, skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu podneo dodatnih šest amandmana na predloženi tekst zakona.

Podsećaju da su Radnu grupu Ministarstva pravde, za izradu teksta ovog zakona, činili predstavnici svih relevantnih institucija. Pored predstavnika tri ministarstva - pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji.         

Predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" Radiša Pavlović, čije udruženje stoji iza prvog dokazanog slučaja krađe beba, uputio je predlog predsednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković i najvećoj poslaničkoj grupi u parlamentu, da se povuče Predlog zakona o nestalim bebama.

On je naveo da je zakon bespotreban i da ga je nametnuo šef Odeljenja za izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava Frederik Sandberg.

Podseća da su na javnom slušanju sva udruženja roditelja odbila Predloga zakona.

"Tada sam mu rekao (Sandbergu) da ne pritiska vlast u Srbiji i da nama nikakav zakon ne treba. Rekao sam mu da nametanjem zakona želi da zaustavi započete istrage koje se moraju proširiti i na međudržavnom nivou", rekao je Pavlović, inače i član vladine komisije za nestale bebe.

Razlog za nametanje zakona, kako je rekao, je taj što istrage o nestalim bebama vode i u zemlje EU, da su umešane i strane obaveštajne službe. Pavlović je dodao i da u istrazi o nestalim bebama najveći problem predstavljaju tužilaštva i sudovi.

Zamolio je predsednika države da, ukoliko zakon usvoji Narodna skupština Republike Srbije, on ga ne potpiše, jer na to ima pravo.

Predlog zakona nije bio na konsultacijama kod Zaštitnika građana i trebalo bi sačekati raspravu u pojedinostima i eventualne amandmane pa tek onda ocenjivati njegovu suštinu i kvalitet, rekao je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je rekao da bi trebalo uvažiti mišljenje roditelja kojima se to desilo i da je rešenje o nekakvoj odšteti u iznosu od 10 hiljada evra po detetu uvredljivo i da je, po njegovom mišljenu roditeljima više stalo do toga da se sazna sudbina deteta i odgovornost onih koji su u tome učestvovali.

"Ovaj problem sa nestalim ili ukradenim bebama traje više decenija, nije od juče i država mora učiniti sve kako bi se problem razrešio, jer ignorisanje preporuka odnosno sudskog rešenja Suda za ljudska prava u Strazburu, mogu uticati na to da državi budu uvedene privremene mere ili čak isključenje iz Saveta Evrope", rekao je Pašalić.

Roditeljima, rekao je, najviše smeta to što zakon u prvobitnoj formi, ostavlja mogućnost da sudbina deteta nikada ne bude poznata, što je katastrofalno samo po sebi a posebna je priča što ih najviše pogađa tzv. "alternativa u novčanoj nadoknadi".

Naglasio je da je metod DNK analize neoboriv dokaz i da bi to bio pravi put za oko 200 porodica U Srbiji koje sumnjaju da su ima deca ukradena ili nestala u porodilištu.

"To su sada ljudi od 30 ili 40 godina, rekao je zaštitnik građana i naglasio da bi institut javnog oglasa bio put ka rešenju problema jer bi tako, svi koji sumnjaju da nisu život proveli uz biološke roditelje, mogli da se prijave i da se sumnje otklone".

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde i RTV, 25.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija