Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU: Povećava se stepen društvene odgovornosti priređivača i stvaraju se uslovi za napredniji sistem nadzora, odnosno kontrole ostvarenog prometa


Donošenjem Zakona o igrama na sreću povećava se stepen društvene odgovornosti priređivača, ocenio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je, tokom predstavljanja Predloga zakona o igrama na sreću poslanicima Narodne skupštine, poručio i da se njime stvaraju uslovi za napredniji sistem nadzora, smanjuje siva ekonomija i štite državni interesi.

"Osnovni razlozi donošenja zakona su povećanje stepena društvene odgovornosti, smanjenje sive ekonomije, uspostavljanje elektronskog sistema nadzora nad priređivačima, zaštita državnih interesa, odnosno povećanje budžetskih prihoda, kao i bolje uređenje tržišta igara na sreću i približavanje evropskim standardima", naveo je Mali.

Mali je naveo da je u svrhu smanjenja sive ekonomije, efikasnije naplate budžetskih prihoda i vršenja nadzora od Uprave za igre na sreću predviđeno uspostavljanje elektronskog sistema nadzora i obaveza priređivača da koriste informaciono-komunikacioni sistem, koji omogućava čuvanje, arhiviranje i razmenu podataka elektronskim putem sa Upravom.

On je naglasio da je predloženi tekst zakona usklađen sa Zakonom o opštem upravnom postupku("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 i 95/2018 - autentično tumačenje), čime se smanjuju troškovi administracije i troškovi priređivača, a ujedno pojednostavljuju upravni postupci, smanjuje obim dokumentacije, odnosno stvaraju uslovi za elektronski sistem poslovanja.

Ministarstvo finansija potvrdilo je ranije da će Predlog zakona obuhvatiti i član kojim se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja ranjivim grupama.

Izvor: Vebsajt B92, 25.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija