Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Drugi strani jezik ocenjuje se brojčano


Drugi strani jezik u petom razredu osnovne škole od drugog polugodišta će se ocenjivati brojčano, predviđeno je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 10/2019).

Ova promena je otvorila pitanje kako će se izvoditi zaključna ocena na kraju drugog polugodišta, s obzirom na to da se u prethodnom polugodištu drugi strani jezik ocenjivao opisno, pomoću trostepene skale ističe se, dobar i zadovoljava, a zaključna ocena nije uticala na opšti uspeh učenika.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objašnjavaju da će se zaključna brojčana ocena na kraju drugog polugodišta utvrđivati na osnovu najmanje tri brojčane ocene. Dodaju da se prilikom zaključivanja ocene uzimaju u obzir sve pojedinačne opisne ocene kojim je učenik ocenjen u toku prvog polugodišta.

Nezvanično je objašnjeno da nastavnici treba da imaju u vidu i brojčane ocene koje su tokom prvog polugodišta upisivali u svoje pedagoške sveske, s obzirom da je Ministarstvo još početkom školske godine sugerisalo da se vodi dvostruka evidencija. Naime, još tada je bilo najavljeno da se spremaju izmene Zakona, kako bi se sporno rešenje o opisnom ocenjivanju drugog stranog jezika promenilo i ponovo uvela brojčana ocena.

Izvor: Vebsajt Danas, V. A., 22.02.2019.