Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ŠTRAJK ZAPOSLENIH U REPUBLIČKOM GEODETSKOM ZAVODU: Neće biti moguće predavati nove zahteve i biće obustavljeno izdavanje dokumenata od strane RGZ, osim za potrebe zdravstvene i socijalne zaštite građana


Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) saopštili su da su od 27. februara 2019. godine ponovo stupili u štrajk u svim organizacionim jedinicama u Srbiji.

Kako je saopšteno, na sastanku Štrajkačkog odbora u utorak, 26. februara, konstatovano je da RGZ i Vlada Republike Srbije nisu ispunili obaveze koje su predviđene Sporazumom kojim je okončan prethodni štrajk.

U vreme trajanja štrajka neće biti moguće predavati nove zahteve i biće obustavljeno izdavanje dokumenata od strane RGZ, osim za potrebe zdravstvene i socijalne zaštite građana.

"Smanjenje primanja jednom broju zaposlenih u januarskoj plati kao i neispunjavanje obaveze pokretanja nadzora nad radom rukovodstva RGZ od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavlja direktno kršenje Sporazuma. Pored toga nije formiran Odbor za praćenje primene i sprovođenja Sporazuma što je dovelo do pogrešnih tumačenja i umanjenja primanja zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Stoga, dodaje se, sindikati od rukovodstva RGZ i predstavnika Vlade Republike Srbije zahtevaju da se svim zaposlenima obračunaju i isplate primanja po postignutom Sporazumu sa Vladom od 21. januara.

Sindikati zahtevaju i da se ponište odluke o prenosu ovlašćenja na niže rukovodioce, "koja su dovela do pogrešnog tumačenja odredbi Sporazuma i umanjenja primanja".

"Sindikati zahtevaju hitno pokretanje nadzora nad radom rukovodstva RGZ, utvrđivanje konkretne odgovornosti zbog nepoštovanja potpisanih Sporazuma i smenu ili ostavke odgovornih lica", piše u saopštenju.

Od Rukovodstva RGZ se zahteva i javno objavljivanje informacije o statusu i poziciji GEOSRBIJA u okviru RGZ-a, broju angažovanih lica i njihovoj kadrovskoj strukturi.

Predstavnici štrajkača rekli su da su rukovodioci Službi za katastar nepokretnosti i Odeljenja vodova obavešteni od nadređenih da su, ukoliko ne mogu da organizuju normalan proces rada, dužni da dostave spisak Sektoru za strateški razvoj o licima angažovanim na ugovor o privremenim i povremenim poslovima i na određeno vreme, kako bi im bio raskinut radni odnos jer u vreme štrajka nisu u mogućnosti da obavljaju poslove zbog kojih su angažovani.

Podsetimo, prethodni štrajk je započet 6. decembara 2018. godine, a okončan 21. januara kada je sa Ministarstvom za rad dogovoreno da se u narednih godinu dana isplate ukinuti dodaci i primanja po osnovu posebnih zvanja katastarskih službenika zbog čega su plate u 2018. godini smanjene 35 odsto.

Republički geodetski zavod je saopštio da su, bez ikakvog razloga, "politički instruisani sindikati pozvali zaposlene da uđu u štrajk na zakonom nepropisan način, iako su Vlada Srbije i rukovodstvo RGZ ispunili sve zahteve definisane Sporazumom o prekidu štrajka od 21. januara 2019".

"U službama katastra u Beogradu došlo je do incidenata. Građanima se ne dozvoljava da uđu u službe katastra i ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Telefoni Info Centra RGZ su usijani od poziva građana koji ne znaju na koji način da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Pod pritiskom su i zaposleni koji žele da rade, ali ih u tome sprečavaju štrajkači", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "menadžment RGZ preduzima sve zakonom propisane mere kako bi organizovao rad u službama katastra i omogućio građanima da ostvare svoja prava".

Izvor: Vebsajt N1, 27.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija