Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČINJE MERENJE RADONA U ŠKOLAMA I PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA


Od 25. februara 2019. godine u više od 1.000 škola i vrtića postavljaće se detektori za merenje radona, merenje koncentracije ovog prirodnog gasa počeće 1. marta, a Srbiji u tome pomaže Međunarodna agencija za atomsku energiju, najavila je pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju Maja Eremić Savković.

Eremić Savković je ukazala da je radon prirodni radioaktivni gas bez boje i mirisa, koji je sastavni deo životne sredine. Lako se meri u zatvorenom prostoru, a koncentracija zavisi od više faktora.

"Pre dve godine merena je koncentracija radona u kućama i stanovima. Rezultati su pokazali da okolina Niša i Niške banje ima veću koncentraciju radona i radi se na sanaciji objekata kako bi se smanjila koncentracija radona", rekla je Eremić-Savkovićeva.

U novoj akciji merenja 5.000 detektora pokriće deo škola i vrtića prema razvijenoj metodologiji.

Detektori će biti postavljeni u 1.300 škola, a njihov broj zavisiće od broja đaka.

"Sasvim je prirodno da posle kuća nastavimo merenje u onim ustanovama gde mi i naša deca provodimo najviše vremena, a to su pre svega škole. Merenja kreću 1. marta i trajaće tri meseca. Detektori će se očitavati nakon toga u laboratoriji u Švedskoj", navela je pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju.

Ona je ukazala da se rezultati očekuju do 1. septembra i iznela tvrdnju da ovi detektori ne emituju nikakvo zračenje već služe da pruže informacije o tome da li smo izloženi nekom zračenju.

"Ukoliko se u nekoj školi detektuje povećana koncentracija radona o tome će biti obavešteno i ministarstvo i ta ustanova, kao i o načinima kako da se to sanira", rekla je Eremić-Savkovićeva.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.02.2019.
Naslov: Redakcija