Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBJAVLJEN VODIČ ZA OSNIVANJE UČENIČKIH ZADRUGA I RAZUMEVANJE PREDUZETNIŠTVA


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je Vodič za učeničke zadruge, autora dr Gordane Stepić, koji je praktični putokaz školama za osnivanje učeničkih zadruga kao i razumevanje oblasti preduzetništva i razvoja preduzetničkih kompetencija nastavnika i učenika.

Preduzetništvo je tokom poslednje decenije postalo važna tema u Republici Srbiji i na različite načine je integrisano u strateški i zakonodavni okvir različitih sektora, kao što su ekonomija, omladina, obrazovanje i slično.

Na osnovu aktuelnih obrazovnih dokumenata i obrazovne politike Evropske Unije, a na temeljima naše obrazovne i kulturne tradicije, u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakoni i 10/2019) definisano je osam ključnih kompetencija za celoživotno učenje.

Među njima se našao i osećaj za inicijativu i preduzetništvo: sposobnost da se ideje pretvore u akciju kroz kreativnost, inovativnost i preuzimanje rizika, kao i sposobnost za planiranje i upravljanje projektima.

Publikacija je nastala u okviru Projekta Program stručnog usavršavanja: Obuke nastavnika u oblasti razvijanja preduzetničkih kompetencija kod nastavnika i učenika i stvaranju uslova za realizaciju preduzetništva u osnovnim školama, koji sprovodi Udruženje poslovnih žena Srbije.

Izvor: Vebsajt Ministarstva prosvete, 20.02.2019.
Naslov: Redakcija