Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BEOGRADSKI POSLODAVCI U OBAVEZI DA ZAPOSLENIMA KUPUJU PRETPLATNE MESEČNE KARATE ZA GRADSKI PREVOZ: Poslodavci će morati dokumentovano da dokažu da je novac namenjen za prevoz iskorišćen u tu svrhu


Novac koji poslodavci isplaćuju zaposlenima za pretplatne mesečne ili druge vrste karata za gradski prevoz od sada će morati zaista da bude potrošen u tu svrhu, a ne da bude isplaćen "na ruke", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je pojasnio da je Ministarstvo finansija objavilo Mišljenje prema kojem će poslodavci morati dokumentovano da dokažu da je novac namenjen za prevoz iskorišćen u tu svrhu, što je jedan od koraka ka boljoj naplati karata, a samim tim i kvalitetnijem gradskom prevozu u Beogradu.

- U Beogradu je 2018. godine bilo oko 717.000 zaposlenih, a od toga je samo 114.000 zaposlenih imalo mesečne pretplatne karte. Ne voze se svi gradskim prevozom, ali naša procena je da između 200 i 300 hiljada ljudi ne plaća karte. Ukoliko bi samo 100.000 od pomenutog broja plaćalo, Grad bi mogao da nabavlja 180 novih autobusa godišnje. Zbog toga je objavljeno Mišljenje Ministarstva finansija, koje će onemogućiti dalju zloupotrebu poslodavaca da novac namenjen za mesečnu kartu bude isplaćivan kao deo plate, koji je oslobođen svih dažbina. Poslodavci su do sada zloupotrebljavali mogućnost koju im je zakon dozvoljavao, ali posle ovog Mišljenja Ministarstva finansija to više neće biti moguće - rekao je Vesić.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija