Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O MODEL USTANOVI: Primena Pravilnika počinje 1. septembra 2019. godine


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević doneo je Pravilnik o model ustanovi ("Sl. glasnik RS", br. 10/2019 - dalje: Pravilnik) koji će početi da se primenjuje od školske 2019/2020. godine.

Donošenjem Pravilnika stvorene su sistemske mogućnosti za podršku ustanovama koje ostvaruju izuzetnu obrazovno-vaspitnu praksu u skladu sa opštim principima i ciljevima obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.

Cilj uspostavljanja model ustanove je razvoj, podržavanje, promovisanje i prenošenje primera izuzetne obrazovno-vaspitne prakse, koja može da pruži smernice za unapređivanje i planiranje razvoja sistema obrazovanja i vaspitanja.

Uloga model ustanove je da postojeću izuzetnu i inovativnu praksu u određenoj oblasti, odnosno aspektu rada, promoviše u sistemu obrazovanja i vaspitanja, da je prenosi putem procesa horizontalnog učenja i dalje unapređuje.

Pravilnikom su bliže uređeni uslovi za sticanje statusa model ustanove i prestanka važenja statusa, a ministar će doneti i stručno uputstvo kao vid podrške ustanovama za pokretanje i sprovođenje postupka za sticanje statusa model ustanove.

Izvor: Vebsajt Ministarstva prosvete, 22.02.2019.
Naslov: Redakcija