Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVA METODOLOGIJA OBRAČUNA PROSEČNE ZARADE: Nov način obračuna će uzimati u obzir sve poreske prijave, a prosečne plate će se izračunavati na osnovu obračunatih zarada za tekući mesec i odnosiće se na zarade za puno radno vreme


Prosečne zarade u Srbiji se od ove godine obračunavaju na osnovu podataka iz evidencije Poreske uprave, što će privredi doneti uštedu od 2,0 miliona evra godišnje koliko je do sada odlazilo na obračun zarada na osnovu reprezentativnog uzorka, rečeno je u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

"Nova metodologija za izračunavanje prosečnih zarada će doneti uštedu od 2,0 miliona evra na godišnjem nivou. Najviše ušteda biće ostvareno u privredi, dok je deo troškova do sada išao i iz budžeta", izjavila je načelnik Odeljenja za tržište rada u RZS Vesna Pantelić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena nova metodologija i efekti promene izvora podataka na prosečne mesečne zarade.

Do sada se prosek plata u Srbiji računao na osnovu mesečnog istraživanja o zaposlenima i zaradama zaposlenih (RAD-1), gde su odabrane firme (oko 8.000 firmi i njihovih lokalnih jedinica u kojima radi 800.000 radnika) popunjavale obrazac o broju zaposlenih i masi isplaćenih zarada u određenom mesecu.

"Novom metodologijom značajno ukidamo troškove, a i sama privreda će morati da utroši daleko manje vremena, jer više neće morati da popunjava obrasce", izjavio je v.d. pomoćnika direktora RZS Vladimir Šutić.

RZS je, koristeći novu i staru metodologiju, izračunao prosečne neto zarade za 2017. godinu, čiji su rezultati pokazali da je, prema novoj metodologiji (PU), ona za 2,7 odsto niža u odnosu na računicu prema RAD-1.

Naime, prosečna neto zarada za 2017. godinu u Srbiji je iznosila 46.600 dinara prema novoj metodologiji, dok prema staroj ona iznosi 47.893 dinara.

Podaci za novembar 2017. godine, gledano prema polu, otkrivaju i da muškarci zarađuju 10,4 posto veću platu od žena, dok su i prema starosnim grupama, muškarci bolje plaćeni od žena, osim u populaciji starijoj od 60 godina jer žene češće ostaju na tržištu rada i nakon što ispune uslove za odlazak u penziju.

Prednosti korišćenja podataka Poreske uprave su, kako je rečeno, racionalizacija troškova, smanjenje opterećenosti davalaca podataka, veći obuhvat podataka, poboljšanje kvaliteta podataka, efikasniji proces statističke proizvodnje, modernizacija statističke proizvodnje i obezbeđivanje većeg broja statističkih pokazatelja.

Nov način obračuna će, kako ističu, uzimati u obzir sve poreske prijave, a prosečne plate će se izračunavati na osnovu obračunatih zarada za tekući mesec i odnosiće se na zarade za puno radno vreme.

Podaci o prosečnim zaradama će od sada biti dostupni 55 dana po isteku izveštajnog meseca, a ne za 25 kako je bilo do sada, dok će se prosečne zarade po opštinama odnositi na opštinu stanovanja (ne na opštinu rada) zaposlenih.

Takođe će biti dostupni novi statistički pokazatelji: medijana zarade i distribucija zarada, platni jaz između žena i muškaraca, prosečne zarade prema starosnim grupama, prosečne zarade u javnom sektoru, itd.

Prosečne zarade za januar ove godine biće objavljene 26. marta 2018. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, 26.02.2018.
Naslov: Redakcija