Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU DODELE I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA PODSTICANJE UNAPREĐENJA ORGANIZOVANOG TURISTIČKOG PROMETA STRANIH TURISTA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE: Pravo na subvenciju od pet evra za organizatore fakultativnih programa imaće domaće turističke agencije, kada zaključe ugovor sa stranim turoperaterom kojim im se poverava organizacija i realizacija najmanje dve usluge iz navedenog programa putovanja


Ministarstvo turizma izdvojilo je 60 miliona dinara za subvencionisanje stranih i domaćih operatera koji u 2018. godini dovedu najmanje 15 turista iz inostranstva.

Reč je o meri koja je zaživela 2016. godine, a koja podrazumeva da će agencije za organizovano turističko putovanje po jednom stranom turisti dobiti 10 evra za tri do pet noćenja, odnosno 15 evra za ostvarenih šest i više noćenja.

Međutim, nova Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 13/2018 - dalje: Uredba) predviđa veliku novinu kojom će se pored podrške organizatorima putovanja koje dovode strance, podsticati i domaće turističke agencije koje, kao lokalni partneri, realizuju deo turističkog putovanja turoperatera iz inostranstva. To praktično znači da lokalci koji organizuju najmanje dve usluge, kao što su izleti, posete muzejima ili nekim ugostiteljskim objektima, iz državne kase po turisti dobijati pet evra.

Razlog za ovu izmenu leži u činjenici da pilot-projekat koji je bio u primeni 2016. godine nije dao rezultate.

On nije dao odgovarajuće rezultate jer naše agencije nisu dovoljno velike i jake da budu organizatori putovanja strancima. Zato su samo dve agencije ispunile uslove i uspele da dobiju povraćaj novca 2016. godine. Da je država bila voljna da pomogne pokazuje i to što je tada izdvojila čak milion evra za ove namene, ali nažalost operaterima je isplaćeno samo 46.000 evra. Ovaj pilot-projekat nije uspeo tada, pa su na predlog Ministarstva turizma izmenjeni uslovi. Novom Uredbom predviđeno je da i domaće agencije, koje su lokalni partneri stranim operaterima koji su doveli više od 15 turista, za fakultativne usluge, poput izleta, organizovanja ugostiteljskih usluga, utakmica i drugih pratećih programa, budu subvencionisane sa pet evra po turisti.

Za subvencije će moći da se prijave samo organizatori turističkih putovanja koji su registrovani u Srbiji i imaju licencu.

Pravo na subvenciju od pet evra za organizatore fakultativnih programa imaće domaće turističke agencije, kada zaključe ugovor sa stranim turoperaterom kojim im se poverava organizacija i realizacija najmanje dve usluge iz navedenog programa putovanja.

- Tačno je da je Ministarstvo turizma planiralo da ove godine izdvoji 60 miliona dinara za subvencije stranim i domaćim agencijama koje organizovano dovode turiste u Srbiju. Sredstva su prepolovljena u odnosu na 2016. godinu kada je krenuo ovaj pilot-projekat jer su ondašnja iskustva bila loša. Naime, tada je iskorišćeno nešto više od 45.000 evra od milion, koliko je bilo planirano. Novac nam je ostao zarobljen, ali mislim da to sada neće biti slučaj jer izmene koje su donete, a odnose se na subvencije za domaće turističke agencije koje, kao lokalni partneri, realizuju deo turističkog putovanja turoperatera iz inostranstva, daju bolje efekte. Ako to bude, Ministarstvo će pokušati da nađe i dodatna sredstva od planiranih 60 miliona dinara - kaže Renata Pindžo, pomoćnica ministra za turizam.

Ona dodaje da pored ovih izmena, pojednostavljena je i procedura za dobijanje subvencija.

- Sada smo pojednostavili popunjavanje zahteva, znatno je smanjen broj traženih podataka, kao i obim dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za podsticaje. Nova Uredba je predvidela i novčane kazne za dostavljanje neistinitih podataka koje se kreću od 15.000 do 200.000 dinara - ističe Renata Pindžo.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je oko 1,5 miliona stranih turista posetilo našu zemlju, a najviše su posećivali Beograd i Novi Sad. Najveći broj noćenja u Srbiji prošle godine ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Turske, Hrvatske i Rusije.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 26.02.2018.
Naslov: Redakcija