Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O KVALITETU PROIZVODA OD MLEKA I STARTER KULTURA: Dodavanje kravljeg mleka siru koji je deklarisan kao sir od kozjeg mleka, nije zabranjeno. Pravilnik obavezuje proizvođače da na deklaraciji obavezno naznače koji procenat kravljeg mleka "kozji" sir sadrži


Pri kupovini kozjeg sira otvorite dobro oči jer ukoliko se uzdate u savest proizvođača i trgovaca platićete koziji sir, a dobićete sir od kravljeg mleka. Domaće potrošače, izgleda, varaju na svakom koraku, a poslednja u nizu prevara je kozji sir sa kravljim mlekom.

Naime, prema važećem Pravilniku o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura ("Sl. glasnik RS", br. 33/2010, 69/2010, 43/2013 - dr. pravilnik i 34/2014), dodavanje kravljeg mleka siru koji je deklarisan kao sir od kozjeg mleka, nije zabranjeno, a tu rupu u propisu su očigledno i te kako iskoristili proizvođači.

- U pitanju je velika prevara i obmana jer potrošači misle da plaćaju namirnicu koja sadrži isključivo kozje mleko. Plaćaju je skuplje, a u stvari dobijaju nešto što ne odgovara kvalitetu koji žele. Pravilnik takođe obavezuje proizvođače da na deklaraciji obavezno naznače koji procenat kravljeg mleka "kozji" sir sadrži, pa ukoliko su bar ispoštovali tu odredbu, nema drugog saveta za potrošače, nego da pažljivo čitaju deklaracije - poručuju iz Udruženja potrošača i napominju da ne čudi što su se proizvođači odlučili na ovakav korak jer je kravlje mleko dostupnije od kozjeg, a i cena mu je niža, što stvara priliku za dodatni profit.

Međutim, ni deklaracija nije uvek garancija, jer kako kažu u Upravi za veterinu, tokom prošle godine veterinarska inspekcija je s tržišta povukla više od tri tone mleka i mlečnih proizvoda, a jedan od razloga bio je nepravilno deklarisanje hrane. Prema mišljenju Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije, u pitanju je krajnje nepošten odnos pojedinih proizvođača prema onima od kojih u stvari žive.

- Stvar se može popraviti jedino kad nadležni budu rekli kod kojih proizvođača su uočene nepravilnosti, jer nema oštrije kazne za trgovca od gubitnika poverenja kod kupaca - poručuje on.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 27.02.2018.
Naslov: Redakcija