Zastava Bosne i Hercegovine

ISTIČE ROK ZA DOSTAVLJANJE FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU: 28. februar 2014. godine


Agencija za privredne registre obaveštava sva pravna lica i preduzetnike koji primenjuju Zakon o računovodstvu da rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2013. godinu ističe sutra, 28. februara 2014. godine.

Kao i prethodnih godina, obveznicima je omogućeno da redovne godišnje finansijske izveštaje za 2013. godinu, pored sastavljanja i dostavljanja u pisanoj formi, te izveštaje sastave i primenom posebne aplikacije Agencije i dostave elektronski preko veb servisa odnosno odštampani primerak tog izveštaja poštom.

Do 27. februara 2014. godine preko 120.000 obveznika sastavilo je redovne godišnje finansijske izveštaje za 2013. godinu primenom aplikacije i iste dostavilo veb servisom. Međutim, Agencija je obaveštena od jednog broja obveznika o tehničkim problemima vezano za dostavljanje tih izveštaja. Iako je svim obveznicima uputila obaveštenje o prijemu izveštaja, u toku prethodna dva dana došlo je do zastoja u dostavljanju elektronskih pošiljki na koji Agencija nije mogla da utiče.

U saradnji sa provajderima učinjeni su svi napori da se pomenuti problem, koji je nastao jer je nekoliko antispam servisa blokiralo određeni broj IP adresa (i-mejlova) preko kojih se šalju sva obaveštenja, prevaziđe kako bi obveznicima bilo omogućeno da sastavljene finansijske izveštaje štampaju, overe i dostave Agenciji u predviđenom roku. U tom smislu, Agencija će nastojati da svim obveznicima koji su sastavili finansijski izveštaj primenom aplikacije dostavi elektronsku verziju dokumenta u što kraćem roku.

Istovremeno, upućujemo obveznike koji do sada nisu dobili potrebna dokumenta da to mogu učiniti i samostalno na sledeći način - iz aplikacije u kojoj su sastavljali finansijski izveštaj potrebno je u meniju pozvati stavku Interaktivna kontrola - Spisak poslatih zahteva i pojaviće se lista svih izveštaja sa brojem zahteva pod kojim su primljeni u Agenciji. Klikom na odgovarajući broj zahteva pokrenuće se preuzimanje fajla u kome se nalazi elektronska verzija dokumenta.

Agencija savetuje svim obveznicima koji finansijke izveštaje sastavljaju primenom aplikacije da to učine sutra do 14:00, kako bi te izveštaje dostavili u propisanom roku.

Sve dodatne informacije o prijemu i obradi finansijskih izveštaja za 2013. godinu, kao i pretrage toka prijema i obrade finansijskih izveštaja dostupne su na internet stranici Agencije, u delu Finansijski izveštaji i bonitet.

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 27.2.2014.