Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI I STRATEGIJA RODNE RAVNOPRAVNOSTI


Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uputilo je inicijativu da se u novu strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama uvrsti i sveobuhvatni registar, izjavila je predsednica tog tela i potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je ukazala je da se zalaže za formiranje sveobuhvatnog registra nasilnika, koji bi sadržao sve podatke o nasilniku i o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja - bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju.

"Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i pomoglo dalje u prevenciji", rekla je Mihajlović na konferenciji Ženske parlamentarne mreže "Hrabrost je ženskog roda" u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Istakla je da je Srbija postala prepoznatljiva u svetu po koracima koje je sprovela na polju unapređenja položaja žena, te poručila da je parlament pravo mesto za razgovor o stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Srbija je napravila mnogo koraka ka rodnoj ravnopravnosti, ali nije dostigla potreban nivo, izjavila je Mihajlović i naglasila da je važno da Srbija što pre dobije Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Kako je rekla, taj bi zakon bio krovni dokument u oblasti rodne ravnopravnosti na putu ka stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve građanke i građane.

"Duboko verujem da možemo uraditi mnogo više ako parlament bude mesto na kom ćemo razgovarati i donositi važne zakone i strategije koji će doprineti boljem položaju žena u našem društvu", rekla je Mihajlović.

Podsetila je da je Srbija jedna od pet zemalja u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, kao i jedna od retkih koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, ali da je mnogo izazova ispred nas.

"Važno je da donesemo i novu strategiju za rodnu ravnopravnost, kao i strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama. Na nama je da učinimo sve da jednom ostvarena ženska prava opstanu i da budu još veća", istakla je Mihajlović.

Dodala je da je Ženska parlamentarna mreža važan partner na tom putu, da se zajednički menjaju loša statistika i loši primeri.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti privodi kraju i da se priprema i Strategija rodne ravnopravnosti.

Brnabić očekuje i da će se na sednici Vlade Republike Srbije tokom februara naći i Strategija za prevenciju i sprečavanja nasilja nad ženama.

Ona je zahvalila ministarkama Gordani Čomić i Zorani Mihajlović zbog toga što su pokrenule prvi međusektorski dijalog o rodnoj ravnopravnosti, kao i Ženskoj parlamentarnoj mreži za širi dijalog na teme koje, kako kaže, ne treba da budu politizovane.

Kako je navela, Ženska parlamentarne mreža u Narodnoj skupštini Republike Srbije je pokazala kako se vodi međupartijski dijalog i sarađuje na istom cilju bez obzira sa kog političkog spektra učesnici da dolaze.

"Ženska parlamentarna mreža daje takve primere godinama i nadam se da ćemo kao društvo sve češće te primere slediti", rekla je Brnabić i dodala da je ponosna zato što živi u zemlji u kojoj politička elita na vlasti daje primer borbe za rodnu ravnopravnost.

Srbija je, navela je, u svetskom vrhu po broju žena u Vladi i navela da joj je drago zato što se takav trend događa i u opštinama i gradovima.

"Imamo sve veći broj predsednica opština i gradonačelnica. Čak 20 lokalnih samouprava vode žene, a u 13 opština to čine prvi put. To su Alibunar, Bajina Bašta, Bela Crkva, Brus, Trstenik, Varvarin i druge, a prvi put u istoriji Niša i Užica su izabrane gradonačelnice", rekla je premijerka.

Ona je to ocenila kao "istorijski iskorak", navodeći da ti primeri daju snagu i moć ženama koje žive u tim opštinama.

"Nadam se da će se uskoro priključiti i privreda. U tom smislu je potrebno dodatno osnaživanje žena", poručila je Brnabić i dodala da se Srbija i dalje bori da sačuva lidersku poziciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti po broju žena koje učestvuju u političkom životu.

Brnabić je izjavila da uvođenje seksualnog obrazovanja u škole deluje kao dobra ideja, ali da o tom pitanju treba poslušati struku.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da li se u cilju sprečavanja nasilja prema ženama, razmišlja i o uvođenju seksualnog nasilja i da li postoji volja za to.

"Meni to deluje kao jako dobra ideja, ali treba da pitamo one koji su stručni i koji to mogu da u potpunosti sagledaju i da njihove predloge razmotrimo na Vladi Srbije. Šta lično mislim u demokratskom društvu nema toliku težinu, ja sam predsednica vlade, ali mislim da treba da slušamo struku", rekla je Brnabić.

Srbija je među prvih 10 država u svetu po broju žena koje učestvuju u vlasti, izjavila je koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Sandra Božić i ocenila da u je političkom životu Srbije nikada nije bilo više sposobnih i obrazovnih žena koje su se za svoje funkcije kandidovale znanjem, sposobnošću i stručnošću, a ne kvalifikacijom da su žene.

Božić je kazala da je borba za jednaka prava i neprikosnovene slobode primer da je međupartijska saradnja moguća kada nam cilj isti, a to je jačanje u unapređenje ljudskih prava i sloboda.

"Dalek put smo prešli, svojim radom i zalaganjem postali smo prva zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti i usvojila i ratifikovala različite strategije i dokumente, zakone, čiji su cilj ekonomsko i političko osnaživanje žena, i eliminisanje svakog oblika diskriminacije, bili smo predano ušli u borbu za sprečavanje bilo kakvog oblika nasilja prema ženama", rekla je Božić otvarajući konferenciju Ženske parlamentarne mreže, posvećene stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, pod nazivom "Hrabrost je ženskog roda".

Ona je ukazala da je osim borbe za zdravlje i ekonomiju u vreme pandemije, kao odgovorno i zrelo društvo treba da prepoznamo i utičemo in a druge negativne pojavne oblike koje virus ostavlja za sobom, a koje se tiču, između ostalog, i rodne ravnopravnosti i položaja žena.

Navela je da je Ženska parlamentarna mreža od osnivanja 2013. do danas, iako neformalna organizacija, postigla značajne rezultate i postala priznati činilac u oblasti rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja žena u Srbiji na nacionalnom i regionalnom nivou.

"Paralelno smo se borili da žene u politici budu vidljivije i da budu birane ostvare na najvišim državnim funkcijama i mestima odlučivanja", ukazala je Božić.

Podsetila je da je Ženska mreža inicirala zakon na osnovu koga je danas 40 odsto žena na svim izbornim listama i izrazila zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je podržao tu izmenu zakona i uputio molbu premijerki Ani Brnabić da 50 odsto žena u vladi čine žene.

"To nas je dovelo u prvih 10 država u svetu po broju žena koje participiraju u vlasti"', rekla je Božić.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.01.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija