Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Udruženje turističkih agencija predlaže polise osiguranja od insolventnosti po principu individualnog osiguranja aranžmana


Udruženje turističkih agencija Srbije UTAS objavilo je novi predlog po kome bi mogao da se obezbedi novi vid garancija za turističke agencije. Predstavnici UTAS-a objašnjavaju da se njihov predlog bazira na individualnom osiguranju i navode da je njegov svrha stopostotna zaštita putnika i uplaćenog novca i aranžmana.

Novim zakonskim pravilima koja važe od jeseni turističkim agencijama u Srbiji se za izdavanje dozvola za rad traže preskupe polise osiguranja i bankarske garancije, daleko veće od par hiljada evra koliko su koštale ranije.

Bankarske garancije i polise osiguranja turističkim agencijama su neophodne kao osiguranje od insolventnosti, odnosno nemogućnosti plaćanja.

Zbog toga su njihovi predstavnici krajem prošle godine organizovali i protest ispred Ministarstva finansija.

UTAS smatra i da rešenje koje trenutno važi nije dobro, pre svega za putnike "jer postoje limiti osiguranih suma gde se putnici namiruju na osnovu procentualnog učešća u šteti".

"Nije dobro ni za reputacije agencija niti za osiguravače a na kraju krajeva, nije dobro ni za Ministarstvo", navode u UTAS-u.

Veliki broj malih turističkih agencija prošle godine zbog novih pravila za dobijanje dozvola za rad nije mogao da nastavi da radi, a dodatna otežavajuća okolnost bila je pandemija tokom koje praktično i nije bilo posla za njih, jer se manje putuje u inostranstvo.

Kako bi se prevazišli aktuelni problemi, UTAS poziva građane da svojim potpisom podrže njihove napore sa ciljem da se poboljša status turističkih agencija, putem sledećeg linka.

Opširnije o UTAS-ovom predlogu može da se pročita putem OVOG linka.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 21.01.2021.
Naslov: Redakcija