Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O PLANU MREŽE ZDRAVSTVENIH USTANOVA: Počinje spajanje bolnica i domova zdravlja


Spajanje domova zdravlja - koji iz ruku lokalnih samouprava prelaze u nadležnost Republike, odnosno AP Vojvodine - i opštih bolnica po Srbiji u zdravstvene centre i praktično može da počne. Spajanje je predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019) iz aprila prošle godine, a sada je omogućeno donošenjem nove Uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova ("Sl. glasnik RS", br. 5/2020). Sada domovi zdravlja i opšte bolnice imaju istog osnivača, dok su u nadležnosti lokalne samouprave ostale samo apotekarske ustanove.

Izmenom plana mreže broj zdravstvenih ustanova sa 357 smanjuje se za bar 20, jer će se svuda gde su dom zdravlja i opšta bolnica u neposrednoj blizini, a ima slučajeva gde dele isto dvorište, oni fuzionisati.

- Prvi korak posle donošenja Uredbe je preuzimanje domova zdravlja i zavoda sa lokalnog nivoa - objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. - Sledeći je fuzionisanje ustanova, jer je to tek sad pravno izvodljivo, kada su sve, izuzev apoteka, prešle u nadležnost istog osnivača. To spajanje, gde god je moguće, povećava mogućnosti za bolju reorganizaciju kadrova, za veću iskorišćenost opreme i prostornih kapaciteta i smanjenje administrativnih službi. Niko neće zbog toga ostati bez posla, jer nas je zabrana zapošljavanja, tokom šest godina trajanja, dovela i do racionalizacije kadrova, posebno u opštim i administrativnim službama.

Formiranjem zdravstvenih centara, kako objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, specijalistički, lekarski i sestrinski kadar će bolje da se rasporedi.

- Ako smo u domu zdravlja imali jednog ginekologa, pacijente za vreme njegovog odsustva niko nije primao, ni kada su u susednoj zgradi opšte bolnice bila tri ginekologa - pojašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. - Sad će, formiranjem zdravstvenog centra, lekar sa sekundarnog nivoa moći da radi u ambulanti na primarnom nivou.

U Ministarstvu očekuju da će se spajanje domova zdravlja i opštih bolnica odvijati brzo, čime će se nadomestiti eventualni nedostatak kadrova i opreme. U Čačku je, recimo, fuzionisanje već u toku, a novi zdravstveni centar zvaće se ili "Čačak" ili "Morava".

Više neće moći da se dogodi, objašnjavaju u Ministarstvu, da pacijent čeka na pregled, recimo ultrazvukom, jer je u domu zdravlja pokvaren aparat, nego će se pregledati na aparatu u bolnici.

U zdravstvenom sistemu preživelo je sedam centara, koji su, kao i ostali, osnivani po zakonu iz 1992. godine, a onda zakonom iz 2005. razdvajani.

- U nekim gradovima, Vranju, Užicu, Negotinu, Knjaževcu i Aranđelovcu, imali smo situaciju da smo zdravstvene centre tehnički podelili na domove zdravlja i opšte bolnice, ali su oni faktički nastavili da rade kao kad su jedna ustanova - objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. - Fuzionisanje će sad biti najlakše baš u tim ustanovama.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 25.01.2020.
Naslov: Redakcija