Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O VRSTI, VISINI I USLOVIMA GARANCIJE PUTOVANJA, VISINI DEPOZITA U ZAVISNOSTI OD KATEGORIJE LICENCE, NAČINU AKTIVIRANJA, NAMENI SREDSTAVA, KAO I O DRUGIM USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI ORGANIZATOR PUTOVANJA: Pravilnikom uvedena 'jedinstvena cena' aranžmana, koja predviđa da putnik na samom početku zna šta i koliko plaća bez prikrivenih troškova


Početkom 2020. godine u Srbiji su donete brojne novine u oblasti turizma kojima će, između ostalog, biti pogođeni turističke agencije i građani. Šta zapravo donose novine Pravilnika o garanciji putovanja i 'jedinstvene cene aranžmana'?

Iako su mnogi komentarisali da će ovim izmenama cene aranžmana biti više, predsednik Jute Aleksandar Seničić je objasnio da će to biti samo prividno poskupljenje.

"Cene aranžmana će biti veće, ali samo statistički. 'Jedinstvena cena putovanja' znači da će sve one takse i prikriveni troškovi morati da budu deo cene", rekao je on i objasnio da više neće biti mogućnosti prodaje, na primer, cene avionske karte za 30 evra, ukoliko je naknadno potrebno izdvojiti mnogo više zbog avionske takse.

"Cene će samo naizgled biti skuplje, a zapravo ste vi to sve već plaćali", kaže Seničić i olakšava dilemu mnogima, koji će od sada zbog 'jedinstvene cene' na samom početku znati šta sve plaćaju i koliko - bez prikrivenih troškova.

Ono što je takođe naglašeno jeste da se boravišne takse zemalja u koje idete, poput Turske koja takse uvodi od aprila, neće naći u okviru cene aranžmana jer se po pravilima ta taksa naplaćuje u smeštaju u kojem ćete boraviti. Ipak, agencije su dužne da vas obaveste o visini boravišne takse.

Putnici će ove godine plaćati boravišne takse i u Turskoj i to 18 lira - oko tri evra, za hotele sa pet zvezdica. Boravišna taksa u hotelima sa četiri zvezdice je 12 lira - oko dva evra, a u hotelima sa tri zvezdice cena je oko 1,5 evra, dok su za dve zvezdice nešto manje od evra.

Cena je za jednu osobu po danu, a naplaćivanje će početi od aprila. Deca do 12 godina su oslobođena plaćanja boravišne takse.

"Treba pažljivo čitati ugovore sa agencijama, a posebno onaj deo u kojem piše šta je uključeno u cenu, a šta ne", savetuje predsednik Jute.

Ono što će predstavljati problem kada se radi o 'jedinstvenoj ceni' jeste nemogućnost bilo kakve promene ugovora ili aranžmana, već ugovor mora da bude poništen da bi se napravio novi dogovor.

Do sada je kod promene ugovora agencija pravila problem ukoliko nešto treba da se vrati putnicima, a sada neće postojati čak ni mogućnost doplate za neku uslugu, osim ukoliko se ne napravi potpuno nov ugovor.

'Jedinstvena cena' putovanja će značiti da će putnici provoditi mnogo više vremena na šalterima agencija sve dok ne dođu do onoga što oni žele, kako ne bi dolazilo do situacija da dvoje ljudi koji žele apartman dovoljno prostran za četiri osobe moraju da doplate i prevoz za još dve osobe jer je takva 'jedinstvena cena' uz apartman koji žele.

Početkom ove godine počela je primena Pravilnika o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja, visini depozita u zavisnosti od kategorije licence, načinu aktiviranja, nameni sredstava, kao i o drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019), koji neće uticati na cene aranžmana i turiste osim ukoliko iz nekog razloga ne bude potrebno vraćanje novca.

Ranijih godina osiguravajuće kuće nisu isplaćivale osiguranja zbog toga što ugovori nisu bili jasno definisani, ali sada postoje jasni i čvrsti ugovori koji služe kao garancija.

"Povećanje depozita osiguranja pruža turističkoj inspekciji bolju kontrolu, a samim tim predstavlja preventivu za nepredviđene okolnosti", objasnio je Seničić i dodao da će onda kada agencije ne budu imale uplaćen depozit osiguranja biti jasno da se radi o finansijskim problemima agencije, što će odmah biti ispitano.

Izvor: Vebsajt B92, 23.01.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija