Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KULTURI: Uspostavlja se pravni osnov za dalje sistemsko uređenje kulturnih manifestacija, odnosno precizno se utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih će se procenjivati značaj ovih događaja na centralnom, ali i na lokalnom nivou


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kulturi ("Sl. glasnik RS", br. 6/2020) kojim se preciziraju uslovi za izbor direktora ustanova kulture i nova ograničenja koja će sprečiti zloupotrebu vršilaca dužnosti i izbegavanje javnih konkursa za izbor direktora.

Istim izmenama Zakona se definiše da je umetnička fotografija delatnost, a prvi put su stvoreni uslovi za sistemsko regulisanje specifičnosti umetničke igre.

Uspostavlja se i pravni osnov za dalje sistemsko uređenje kulturnih manifestacija, odnosno precizno se utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih će se procenjivati značaj ovih događaja na centralnom, ali i na lokalnom nivou.

Kada je reč o digitalizaciji kulturnog nasleđa ukazala ova oblast se dodatno sistemski uređuje tako što se utvrđuje i obaveza korišćenja jedinstvenih softverskih rešenja u postupku digitalne restauracije, zaštite dokumentacije, fondova, zbirki, pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara.

Izmenama zakona se usklađuju sa odredbama sa drugim zakonima iz oblasti finansija, a uvodi se i inspekcijski nadzor.

Poslanici su usvojili i Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2020), koji Srbija do sada nije imala, a kojim se uređuje sistem zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala, uslovi i način korišćenja arhivske građe, organizacija, nadležnost i delatnost arhiva u Srbiji.

Amandmanom Odbora za kulturu i informisanje, koji je usvojen, Arhiv Srbije će se ubuduće zvati Državni arhiv Srbije, a rok za preimenovanje je godinu dana.

Izvor: Vebsajt RTV, 24.01.2020.
Naslov: Redakcija