Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKONI U OBLASTI BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU


Tokom 2019. godine biće usvojen novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i Zakon o osiguranju radnika kako bi se smanjio broj smrtnih povreda na radu kojih je u prošloj godini bilo 53, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

"U prethodnom periodu smo usvojili 56 podzakonskih akata i napravili zbirku propisa u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Međutim, segment koji je nedostajao je osiguranje", rekao je Đorđević posle sastanka s predstavnicima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, pravnim licima i preduzetnicima.

Đorđević je ocenio da je podatak o povećanom broju smrtnih povreda radnika u 2018. godini alarmantan, ali da je to posledica veće radne angažovanost ljudi i većeg broja gradilišta u Srbiji.

"To jeste razlog, ali ne treba da bude opravdanje budući da je svaki izgubljen život nešto što je bespovratno. Zato je jedan od prioriteta Vlade Srbije poboljšanje uslova u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu", kazao je ministar.

On je rekao da očekuje da Vlada Republike Srbije uskoro donese odluku o tome da 2019. godina bude godina bezbednosti i zdravlja na radu.

"Inspektori će na terenu činiti veće napore i time omogućiti da bude još više inspekcijskih nadzora nego prošle godine. Mi nismo neprijatelji radnika niti onih koji ne rade u skladu sa zakonom, već smo tu da kontrolišemo i sprečimo one koji uzimaju sebi za pravo da nekome ne pruže bezbednost i zdravlje na radu i time ugroze njegov život", ukazao je Đorđević.

Vršiteljka dužnosti direkora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula rekla je da je u prošloj godini u Srbiji bilo 53 smrtnih povreda na radu, od toga 15 u građevinarstvu, 13 u prerađivačkoj industriji, dok je preostalih 25 zabeleženo u delatnostima metalske industrije, saobraćaja i skladištenja.

"U prethodnoj godini smo oduzeli šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu jer ta pravna lica odnosno preduzetnici nisu radili svoj posao u skladu sa odgovarajućim propisima", ukazala je Furtula.

Ona je navela da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je samo 30 odsto pravnih lica, odnosno preduzetnika u Srbiji radilo u skladu sa Zakonom.

Izvor: Vebsajt Danas, 23.01.2019.
Naslov: Redakcija