Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O JEDINSTVENOM KODEKSU ŠIFARA ZA UNOŠENJE I ŠIFRIRANJE PODATAKA U EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA: Na novoj listi zanimanja nema oralnih higijeničara


Među 3.641 profesijom, uvedenom sa novim šifarnikom zanimanja koji je stupio na snagu 1. januara, nisu se našli oralni higijeničari, iako su svuda u svetu nezamenljivi deo stomatološkog tima i obavezna stepenica pre odlaska kod zubara, kaže Lidija Kruškonja. Kao oralni higijeničar "kog šifarnik ne prepoznaje", ona je uvela pranje zuba u dečje vrtiće, ima svoju TV emisiju o stomatološkoj preventivi i dobitnik je nagrade Srpskog lekarskog društva.

Za razliku od njene profesije, u šifarniku su se našla neka nesvakidašnja zanimanja, kao što su čuvar plaže, ukrotitelj konja, uzgajivač svilene bube, disk-džokej ili žongler.

Odsek za oralne higijeničare uveden je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu posle bolonjske reforme, 2008. godine, i do sada je iškolovano pet generacija studenata. U pitanju su uglavnom zaposleni u stomatologiji, koji su se uz rad doškolovavali i za to izdvojili veliki novac. Njima na diplomama danas piše "oralni higijeničar", završili su trogodišnje studije, a s tim ne mogu da se zaposle u struci. S druge strane, šifarnik priznaje više medicinske sestre, za koje škola od 2008. godine ne postoji, jer se upravo školuju na ovom odseku kao oralni higijeničari.

- Oralni higijeničari zaduženi su za vaspitni rad, zalivanje fisura, profilaktičke mere, uklanjanje naslaga i kamenca, sprečavanje paradontoze, rad sa trudnicama u cilju unapređenja oralnog zdravlja i njih i budućeg deteta, za preventivu od uzrasta beba... Koliko je ovo zanimanje važno u našoj preventivi najbolje govore podaci da svako dete do dve godine u Srbiji ima 35 odsto karijesa u ustima, kao i da je svaka deseta osoba u zemlji bezuba - kaže Kruškonja.

Ona dodaje da zemlja koja izdvaja ogroman novac za lečenje stomatoloških oboljenja ne bi trebalo sebi da dozvoli luksuz da ukine zanimanje koje se bavi preventivom i samim tim štedi novac državnoj kasi. Naime, posle maligniteta i povreda, zubna oboljenja su na trećem mestu po izdvajanju iz zdravstvenog budžeta.

- Neka nas preimenuju u više stomatološke sestre, ali neka nam priznaju višu školu. Apsurdno je da u šifrarniku postoji zanimanje viša sestra kozmetičarskog smera, za koje se očigledno izborio privatni sektor, koji se bavi plastičnim operacijama, a da nema oralnih higijeničara - kaže Kruškonja.

Do usvajanja nove liste šifara, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine, koju je odavno progutalo vreme.

U novom šifrarniku zanimanja koji će se, kako kažu nadležni, menjati u skladu sa potrebama tržišta, našli su se i kućepazitelji, javni beležnici, izvršitelji, zatim baštovani, sobarice, bebisiterke, ulični pevači i step igrači, stendap komičari, klupske igračice, krupijei, mađioničari, klovnovi i akrobate, zvonari, kobasičari, frizeri za pse, batleri i somelijeri, internet prodavci, ulični distributeri letaka, hostese, bioenergetičari, internet-prodavci...

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 23.01.2019.
Naslov: Redakcija