Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O OBAVEZNOJ PROIZVODNJI I PROMETU HLEBA OD BRAŠNA "T-500": Mlinari i pekari predlažu da se, nakon što istekne 31. januara 2019. godine, ova Uredba više ne produžava


Poslovno udruženje "Žitounija" uputilo je zahtev za ukidanje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ("Sl. glasnik RS", br. 59/2018).

U dopisu upućenom ministru trgovine Rasimu Ljajiću, mlinari i pekari članovi ovog udruženja predlažu da se, nakon što istekne 31. januara, ova uredba više ne produžava.

Podsećaju da je Vlada Republike Srbije maksimalnu cenu takvog hleba, kao meru zaštite socijalnog standarda građana, propisala još 2010. godine i da se ona od tada produžava svakih šest meseci. Navode da je u vreme donošenja uredbe zaista pretila opasnost da cena osnovnog tipa hleba bude veća od propisanih 46 dinara.

"U poslednje dve godine, cena hleba je međutim niža od maksimalno propisane. Zbog toga je ova Uredba, koja je suprotna načelu slobodne tržišne utakmice i formiranja cena, izgubila svoj osnovni smisao", navode u "Žitouniji".

Tvrde da "deo pekara iz zanatske proizvodnje, koja proizvodi oko 70 odsto ukupne količine hleba, ni do sada nije u celosti poštovao ovu uredbu, recimo obavezu da 30 odsto ukupne proizvodnje bude hleb "Sava" ili obavezu proizvodnje vekni od 500 grama".

Zbog toga smatraju da više ne postoji racionalni ekonomski osnov da se Uredba o hlebu donosi i za naredni period.

Izvor: Vebsajt 021, 22.01.2019.
Naslov: Redakcija