Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Dopunski rad zdravstvenih radnika regulisan je zaključivanjem ugovora o dopunskom radu sa drugim poslodavcem u ukupnom trajanju do jedne trećine punog radnog vremena. U slučaju zaključenja ugovora o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, zdravstveni radnik dužan je da pismeno obavesti direktora zdravstvene ustanove, odnosno osnivača privatne prakse i drugog pravnog lica koje obavlja zdravstvenu delatnost, gde radi puno radno vreme i da, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, jedan primerak originala ugovora o dopunskom radu, dostavi zdravstvenoj inspekciji, radi kontrole obavljanja dopunskog rada u oblasti zdravstva


Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015), koji je stupio na snagu 29. decembra 2015. godine, zdravstvenim radnicima ponovo je omogućen dopunski rad.

Zakonom je predviđeno da zdravstveni radnik, zdravstveni saradnik, kao i drugo lice zaposleno u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi i drugom pravnom licu koje obavlja zdravstvenu delatnost u skladu sa Zakonom, koji radi puno radno vreme, može da obavlja određene poslove iz svoje struke kod drugog poslodavca, van redovnog radnog vremena, zaključivanjem ugovora o dopunskom radu sa drugim poslodavcem u ukupnom trajanju do jedne trećine punog radnog vremena.

O zaključenom ugovoru o dopunskom radu sa drugim poslodavcem zdravstveni radnik, zdravstveni saradnik, kao i drugo zaposleno lice dužan je da pismeno obavesti direktora zdravstvene ustanove, odnosno osnivača privatne prakse, gde radi puno radno vreme.

Zakonom je predviđeno i da su zdravstvene ustanove obavezne da o ovima ugovorima vode evidenciju.

Zdravstveni radnik, zdravstveni saradnik i drugo lice zaposleno u zdravstvenoj ustanovi, privatnoj praksi i drugom pravnom licu koje obavlja zdravstvenu delatnost u skladu sa zakonom, koji zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, dužan je da pismeno obavesti direktora zdravstvene ustanove, odnosno osnivača privatne prakse i drugog pravnog lica koje obavlja zdravstvenu delatnost, gde radi puno radno vreme i da, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, jedan primerak originala ugovora o dopunskom radu, dostavi zdravstvenoj inspekciji, radi kontrole obavljanja dopunskog rada u oblasti zdravstva.

Ugovor o dopunskom radu treba dostaviti Odeljenja za zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja, na adrese pojedinih odseka:

Odsek Beograd (za Grad Beograd, Braničevski i Podunavski upravni okrug)

NOVI BEOGRAD, Ul. Omladinskih brigada br. 1

Odsek Novi Sad (za teritoriju AP Vojvodina)

NOVI SAD, Bulevar Mihajla Pupina br.10

Odsek Užice (za Zlatiborski, Mačvanski, Kolubarski i Moravički upravni okrug)

ČAČAK, Ul.Ž. Stranimira br. 2

Odsek Niš (za Nišavski, Borski, Zaječarski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski upravni okrug)

NIŠ, ul. Strahinjića Bana bb

Odsek Kragujevac (za Šumadijski, Raški, Rasinski, Kososvsko mitrovački, Kosovski, Prizrenski, Pećki, Kosovsko pomoravski, Pomoravski upravni okrug)

KRAGUJEVAC, Ul. S. Kovačevića br. Br.7.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo zdravlja, 26.01.2016.
Naslov: Redakcija