Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

GIZ: IZMENAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU NAPRAVLJENI POMACI U SISTEMU IZVRŠENJA


„Sveobuhvatnu analizu sistema izvršenja u Srbiji“, koja je napisana na 600 stranica, uradila je Nemačka organizacija za tehničku saradnju - GIZ, a njenu izradu finansirala je Evropska unija.

Ministru pravde Nikoli Selakoviću zvanično je uručena analiza o sistemu izvršenja u Srbiji u kojoj se konstatuje da su izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju napravljeni pomaci u toj oblasti, ali da i dalje ima brojnih problema koji se moraju rešavati (ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 99/2011 - dr. zakon, 109/2013 - odluka US, 55/2014 i 139/2014)

„Cilj analize je da se podrži nova pravosudna profesija, privatni izvršitelji, čije je unapređenje neophodno za poslovnu sigurnost i poboljšanje poslovne klime u Srbiji“, rekao je vođa GIZ-ovog Projekta za pravnu reformu Srbije Majk Falke.

Šef EU u Srbiji Majkl Davenport podsetio je da u Srbiji na izvršenje čeka 1,5 miliona predmeta duže od dve godine.

On je naglasio da su učinjeni značajni pomaci u sistemu izvršenja usvajanjem izmena zakona u decembru prošle godine, ali da bi sada trebalo uspostaviti standarde u radu izvršitelja i disciplinsku odgovornost.

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će se u drugoj polovini ove godine ponovo menjati Zakon o izvršenju i obezbeđenju i da je to „dobar način praćenja zakona“, jer se „sve manjkavosti polako ispravljaju“. Prema njegovim rečima, izmenama zakona krajem prošle godine izbegnut je jedan od najvećih problema - kartelizacija izvršitelja, tako što je sada u nadležnosti Komora izvršitelja da ravnomerno i transparentno raspoređuje predmete.

Analiza je rađena u sklopu intervjua sa predstavnicima 16 sudova u zemlji, 17 izvršitelja, predstavnicima Ministarstva prave, organizacije potrošača, poveriocima i dužnicima. 

Izvor: http://www.danas.rs, Beta

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: