Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika, koji je po zakonu neradni dan, najmanje u visini od 110% ugovorene osnovne zarade


Dok većina slavi ima i onih koji praznične dane provode na poslu. U tom slučaju, zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika, koji je po zakonu neradni dan, najmanje u visini od 110% ugovorene osnovne zarade. Ipak, postoji jedna začkoljica - za poslodavce ne postoji zakonska kazna ako to ne urade.

Prema Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje – dalje: Zakon), zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu u nekoliko slučajeva, a jedan od njih svakako jeste i rad za vreme praznika. Stoga, ukoliko radite na dan praznika koji je neradan dan, ostvarujete pravo na novčanu nadoknadu od minimum 110% od osnovice.

- Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa - navodi se u Zakonu.

Ukoliko, pak, ne radite, važno je da znate da se ovi praznici ne uračunavaju se u zakonom propisane dane godišnjeg odmora.

Budući da se pod zaposlenim, prema Zakonu, smatra samo radnik koji ima ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme, odredbe o "duplim dnevnicama" se ne odnose na radnike koji imaju druge ugovore (ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu, autorski ugovor itd.).

Praznici koji su neradni dani, prema Zakonu, ne računaju se u dane godišnjeg odmora. To znači da poslodavac mora da omogući zaposlenom da iskoristi godišnji odmor, u trajanju od najmanje 20 (radnih) dana godišnje, bez obzira da li je radio tokom praznika ili ne. Po pravilu, u radne dane računaju se dani od ponedeljka do petka, bez vikenda.

U dogovoru sa poslodavcem, postoji i opcija da ukoliko ste radili, možete da budete slobodni nekog drugog neprazničnog dana. U tom slučaju – nema uvećane dnevnice.

Iako je Zakonom propisana obaveza poslodavca da zaposlenima koji rade tokom praznika isplati uvećanu zaradu "najmanje 110% od osnovice", za prekršaj tog člana Zakona ne postoji kaznena odredba.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 22.12.2022.
Naslov: Redakcija