Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TRŽIŠTU KAPITALA: Zakon je usklađen sa evropskim standardima i predviđa dodatno jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o tržištu kapitala, sa ciljem razvoja tržišta kapitala i obezbeđivanja dodatnih izvora finansiranja preduzećima u Srbiji.

Zakon o tržištu kapitala, kao potpuno nov sistemski zakon, treba da pospeši stvaranje transparentnog, efikasnog i sigurnog tržišta kapitala, što će doprineti daljem privlačenju investitora, atraktivnosti domaćeg tržišta, većoj pravnoj sigurnosti i stabilnosti finansijskog tržišta, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

"Treba da imamo jako i čvrsto tržište kapitala sa jakim institucijama koje garantuju sigurnost ulaganja, a sa druge strane da privreda ima na raspolaganju još veći broj instrumenta kojima može da finansira svoj rast i da na tržištu kapitala dođu do novca za kupovinu opreme i otvaranje novih postrojenja", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Zakonom je propisano dodatno jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, a usklađuje se i sa evropskim standardima.

"Četiri su važne stvari u vezi ovog Zakona. On podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, ovde mislim prvenstveno na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar HOV. Drugo, ovim zakonom se stvaraju preduslovi da se povežemo sa Juroklirom (Euroclear) koji je najvažniji sistem na osnovu kojeg se trguje i kupuju hartije od vrednosti kad je u pitanju država", naglasio je Mali.

Kako je naveo, ovaj Zakon je važan za razvoj naše ekonomije u celini.

"Prošle godine smo usvojili Zakon o digitalnoj imovini, koji reguliše tu oblast, i na taj način omogućavamo našoj privredi da na više načina obezbedi novac koji joj je potreban za razvoj", rekao je Mali.

Naglasio je da je Zakon usklađen sa standardima MiFid II, EU normativima, što traže i investitori kako bi u većem broju došli u našu zemlji i investirali u HOV, ali i direktno u privredu.

"Ovo je i reformski cilj koji je dogovoren sa MMF-om", dodao je on.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt B92, 22.12.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija