Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Kako bi potrošač bio upućeniji u proces reklamacije, resorno ministarstvo ga prvo upućuje na veštake kao medijatore i na vansudske sporove


Koliko puta vam se desilo da želite da stopirate pozive trgovaca putem telefona, kada vam nude robu ili usluge, da vam se roba oštetila nekoliko dana nakon kupovine, a da trgovac ne prima reklamaciju, ili da radovi majstora iznose na kraju više nego što je vam je rečeno pre početka radova? Rešavanje tih problema nude odredbe novog Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021 – dalje: Zakon), koji je u primeni od 20. decembra 2021. godine. A da li on može da reši baš sve stare i nagomilane probleme potrošača?

Upravo registar "Ne zovi" deo je novog Zakona o zaštiti potrošača. Svaki građanin nasrtljivo telefonsko nuđenje usluga ili robe može da stopira, tako što će pozvati izabranog operatora, zatim će podatke obrađivati RATEL, a broj telefona se ubacuje u registar. Ako i nakon toga trgovac bude zvao, snosiće novčanu kaznu.

Menja se i poslovanje majstora, s obzirom na to da za radove koji prelaze pet hiljada dinara, moraju izdati predračun.

Zakon koji je usvojen u septembru, a 20. decembra ušao u primenu, propisuje i jasnije korake u izjavljivanju reklamacije.

Kako bi potrošač bio upućeniji u proces reklamacije, resorno ministarstvo prvo upućuje na veštake kao medijatore i na vansudske sporove.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.12.2021.
Naslov: Redakcija