Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UGOSTITELJSTVU: Počelo testiranje sistema "E-turista", koji će do 1. aprila 2020. godine funkcionisati u celoj Srbiji


Testiranje jedinstvenog centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma "E-turista" započeto je u šest opština i do 1. aprila sledeće godine ovaj sistem će funkcionisati u celoj Srbiji. Lokalne samouprave imaju rok od 90 dana da, po novim propisima, pripreme svoje evidencije za trenutak kada sistem bude funkcionisao. Kako je izjavio Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, ovaj sistem donosi objedinjenu bazu podataka vlasnicima smeštaja i ugostiteljskih objekata, a što je još važnije - donosi i evidenciju svih gostiju koji borave u Srbiji.

- Ovakva rešenja postoje u svim razvijenim zemljama i svaka od njih je sistem prilagođavala svojim potrebama. Kroz ovaj sistem umrežili smo više institucija i svako će iz svoje oblasti preuzimati podatke koji su njemu potrebni. Budući da je zakonska obaveza vlasnika da se gosti evidentiraju, kao i da se strani gosti prijavljuju u MUP-u, sada će taj posao biti samo olakšan i obavljaće se elektronski u čitavoj zemlji- kaže Knežević.

Sistem "E-turista", kako je i ranije najavljivano, time će olakšati poslovanje svim ugostiteljima koji pružaju usluge smeštaja. Osim jednostavnijeg prijavljivanja domaćih i stranih turista, biće omogućeno i direktno obračunavanje boravišne takse, a ugostitelji će imati i mogućnost onlajn podnošenja zahteva za kategorizaciju, kao i mnoge druge olakšice. Na pitanje mogu li vlasnici smeštaja koji svoje objekte još nisu prijavili to da učine preko ovog sistema, Knežević kaže da oni pre svega moraju da fizički podnesu zahteve za kategorizaciju u lokalnim samoupravama i da spremni sačekaju uspostavljanje ovog sistema.

- Od trenutka kada sistem počne da funkcioniše, oni će preko sistema "E-turista" moći da prijavljuju goste, ali samo pod uslovom da su već kategorisani i da imaju korisničko ime i lozinku. Svi oni koji rade već je trebalo da završe postupak kategorizacije - naglašava Knežević. Dodaje da će Ministarstvo u saradnji sa IT kancelarijom i E-upravom narednih meseci organizovati različite vrste obuka, kako bi se svi pripremili na vreme.

Na pitanje da li inspekcije kontrolišu vlasnike smeštaja, rekao je da su kontrole konstantne, jer su novi propisi na snazi još od 1. marta ove godine. Svim fizičkim licima koja se bave poslovima ugostiteljstva i izdavanja smeštaja na ovaj način je omogućeno da brzo, efikasno i povoljno obavljaju posao.

- Više ne moraju da plaćaju provizije posrednicima za prijavljivanje gostiju, niti porez u zavisnosti od prometa po stopi od 10 ili 20 odsto. Sada su u mnogo povoljnijoj poziciji. Na primer, taj porez će ih po krevetu u turističkim mestima prve kategorije koštati najviše 3.430 dinara godišnje. Toliko otprilike košta i paušalna turistička taksa po gostu godišnje. Ova dva nameta vlasnik može da izmiri sa dva ili tri izdavanja kreveta - objašnjava državni sekretar za turizam.

Prema njegovim rečima, kako vreme bude odmicalo, kontrole će biti intenzivnije, a kazne su prilično visoke i idu od 350.000 do pola miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Politike, Jelica Antelj, 24.12.2019.
Naslov: Redakcija